Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2012:BW8013

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
26-04-2012
Datum publicatie
11-06-2012
Zaaknummer
12/797 WWB-PV + 12/798 WWB-PV
Rechtsgebieden
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Procesverbaal mondelinge uitspraak. Weigering bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage van gemaakte tandartskosten. De Zvw is een voorliggende voorziening. Geen sprake van een acute noodsituatie.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

12/797 WWB-PV

12/798 WWB-PV

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Maastricht van 23 december 2011, 11/844 (aangevallen uitspraak)

Partijen:

[appellanten] te [woonplaats] (appellanten)

het college van burgemeester en wethouders van Maastricht (college)

Datum uitspraak: 26 april 2012

Zitting heeft: O.L.H.W.I. Korte als voorzitter van de enkelvoudige kamer

Griffier: N.M. van Gorkum

Ter zitting zijn verschenen: mr. M. Jacobs, advocaat (voor appellanten)

en H.M. Pluijmaeckers (voor het college)

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.

Appellanten vragen in dit geding bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage van in oktober 2010 gemaakte tandartskosten.

Appellanten hebben voor de vergoeding van deze tandartskosten, begroot op € 1.046,55, ook een beroep gedaan op de Zorgverzekeringswet (Zvw). De zorgverzekeraar heeft de kosten deels vergoed en aan appellanten een bedrag van € 261,00 als eigen bijdrage in rekening gebracht.

Op grond van artikel 15 van de Wet werk en bijstand (WWB) bestaat geen recht op bijstand voor zover een beroep kan worden gedaan op een voorliggende voorziening die, gezien haar aard en doel, wordt geacht voor de belanghebbende toereikend en passend te zijn.

Zoals de Raad eerder heeft overwogen (CRvB, 17 november 2009, LJN BK4230), is de Zvw zo een voorliggende voorziening. In deze wet, in samenhang met artikel 2.7 van het Besluit zorgverzekering, is een bewuste keuze gemaakt over de noodzaak van het niet of niet geheel vergoeden van kosten van tandheelkundige behandelingen. Gelet hierop is bijzondere bijstandsverlening voor die kosten niet mogelijk.

Appellanten menen toch recht te hebben op de gevraagde bijzondere bijstand omdat zij in financiële problemen verkeren. Zij hebben schulden, ook bij de zorgverzekeraar. Daardoor kunnen zij de in geding zijnde eigen bijdrage niet betalen en hebben zij geen aanvullende verzekering kunnen afsluiten die deze kosten dekt.

Artikel 16, eerste lid, van de WWB biedt de mogelijkheid om in afwijking van onder andere artikel 15 van de WWB, bijstand te verlenen indien, gelet op alle omstandigheden, zeer dringende redenen daartoe noodzaken. Er moet dan - kort gezegd - sprake zijn van een acute noodsituatie. Appellanten hadden ten tijde in geding en hebben ook nu nog aanzienlijke schulden. Een ernstige schuldenproblematiek behoort echter niet tot de zeer dringende redenen als hiervoor bedoeld.

De rechtbank heeft daarom met juistheid geoordeeld dat het college de gevraagde bijzondere bijstand terecht heeft geweigerd.

Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding

Waarvan proces-verbaal.

de griffier de voorzitter

getekend getekend

Voor eensluidend afschrift

de griffier van de

Centrale Raad van Beroep