Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2011:BQ9531

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
24-06-2011
Datum publicatie
29-06-2011
Zaaknummer
10-1316 AOW
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Weigering AOW-uitkering toe te kennen. Appellante is er ook in hoger beroep niet in geslaagd om aannemelijk te maken dat zij tijdig is aangemeld voor de vrijwillige verzekering voor de AOW.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

10/1316 AOW

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

U I T S P R A A K

op het hoger beroep van:

[Appellante], wonende te [woonplaats], Marokko (hierna: appellante),

tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 22 januari 2010, 09/687 (hierna: aangevallen uitspraak),

in het geding tussen:

appellante

en

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (hierna: Svb).

Datum uitspraak: 24 juni 2011

I. PROCESVERLOOP

Namens appellante heeft mr. K.J.T.M. Hehenkamp, advocaat te Amsterdam, hoger beroep ingesteld.

De Svb heeft een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 27 mei 2011. Appellante is daar verschenen bij mr. K.J.T.M. Hehenkamp, voornoemd. De namens appellante aangekondigde getuige is niet meegebracht.

De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. A. Marijnissen.

II. OVERWEGINGEN

1.1. Appellante heeft de Marokkaanse nationaliteit en woont sinds haar geboorte [in] 1947, ononderbroken in Marokko. Sinds 1962 is appellante gehuwd met [B.], geboren [in] 1943, die eveneens de Marokkaanse nationaliteit bezit en sinds 1970 in Nederland woont.

1.2. Bij besluit van 6 oktober 2008 heeft de Svb met ingang van juli 2008 op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW) een ouderdomspensioen en een partnertoeslag toegekend aan de echtgenoot van appellante. Daarbij is op het ouderdomspensioen een korting toegepast van 24% wegens 12 niet verzekerde jaren, terwijl op de partnertoeslag een korting is toegepast van 92% wegens 46 niet verzekerde jaren.

1.3. Bij besluit van 20 november 2008 heeft de Svb geweigerd om appellante toe te laten tot de vrijwillige verzekering voor de AOW. Het bezwaar daartegen is bij besluit van 8 januari 2009 (hierna: besluit op bezwaar) ongegrond verklaard. Daartoe is overwogen dat appellante zich niet tijdig heeft aangemeld voor een vrijwillige verzekering voor de AOW op grond van het per 1 november 2004 gewijzigde Algemeen Verdrag inzake Sociale Zekerheid tussen Nederland en Marokko, aangezien de Svb pas na 1 oktober 2006 een daartoe strekkende aanvraag heeft ontvangen.

2. Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep van appellante tegen het besluit op bezwaar ongegrond verklaard. Daartoe is overwogen dat appellante niet aannemelijk heeft gemaakt dat vóór 1 oktober 2006 een vrijwillige verzekering voor de AOW voor haar is aangevraagd.

3.1. In hoger beroep heeft appellante opnieuw gesteld dat haar echtgenoot al vóór 1 oktober 2006 een kantoor van de Svb heeft bezocht en appellante toen heeft aangemeld voor de vrijwillige verzekering voor de AOW.

3.2. De Raad onderschrijft de ter zake door de rechtbank in de aangevallen uitspraak gebezigde overwegingen en maakt deze geheel tot de zijne. Aan de overwegingen van de rechtbank voegt de Raad slechts toe dat appellante er ook in hoger beroep niet in is geslaagd om aannemelijk te maken dat zij tijdig is aangemeld voor de vrijwillige verzekering voor de AOW.

4. Gelet op het vorenstaande slaagt het hoger beroep van appellante niet.

De aangevallen uitspraak zal daarom worden bevestigd.

5. De Raad acht geen termen aanwezig voor een proceskostenveroordeling.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep,

Recht doende:

Bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze uitspraak is gedaan door H.J. Simon, in tegenwoordigheid van N.S.A. El Hana als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 24 juni 2011.

(get.) H.J. Simon.

(get.) N.S.A. El Hana.

NK