Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2009:BI3646

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
12-05-2009
Datum publicatie
13-05-2009
Zaaknummer
08-2412 AKW-V
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Verzet
Inhoudsindicatie

Ongegrond verklaring van het verzet wegens termijnoverschrijding van het hoger beroepschrift. Redelijkerwijs kan niet worden geoordeeld dat betrokkene niet in verzuim is geweest.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

08/2412 AKW-V

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

U I T S P R A A K

als bedoeld in artikel 8:55, vijfde lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 21 van de Beroepswet in verband met het hoger beroep van:

[Appellante], wonende te [woonplaats] (Spanje), (hierna: appellante),

tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 5 maart 2008, 06/4677 (hierna: aangevallen uitspraak),

in het geding tussen:

appellante

en

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (hierna: Svb)

I. PROCESVERLOOP

Bij uitspraak als bedoeld in artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 21 van de Beroepswet van 2 december 2008 heeft de Raad het door appellante ingestelde hoger beroep tegen de aangevallen uitspraak niet-ontvankelijk verklaard.

Tegen de uitspraak van de Raad van 2 december 2008 heeft appellante verzet gedaan.

Het verzet is ter behandeling aan de orde gesteld ter zitting van 14 april 2009, waar partijen - appellante met voorafgaand bericht - niet zijn verschenen.

II. OVERWEGINGEN

De uitspraak van de Raad van 2 december 2008 berust op de overwegingen dat het hogerberoepschrift niet tijdig is ingediend, en dat redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat appellante niet in verzuim is geweest.

De termijn van zes weken voor het indienen van een hogerberoepschrift is in dit geval aangevangen op 7 maart 2008, de dag na die waarop een afschrift van de aangevallen uitspraak aan partijen is gezonden. De laatste dag waarop tijdig een hogerberoepschrift kon worden ingediend, was 17 april 2008.

Het beroepschrift, gedateerd op 23 april 2008, is eerst bij faxbericht van 23 april 2008, en daarmee na het verstrijken van de termijn, bij de Raad ontvangen.

Appellante heeft in het verzetschrift aangevoerd dat zij niet eerder hoger beroep heeft kunnen instellen. Na de ontvangst van het afschrift van de aangevallen uitspraak heeft zij op 4 april 2008 een brief van de Svb ontvangen. Op 18 april 2008 heeft zij de Svb telefonisch verzocht om uitleg. Op 22 april 2008 heeft zij een brief aan het Nederlandse consulaat te Benidorm (Spanje) gezonden, waarna zij op 23 april 2008 een gesprek met de consul heeft gehad. Op diezelfde dag heeft zij het hogerberoepschrift aan de Raad gefaxt.

De Raad is van oordeel dat de door appellante geschetste feiten en omstandigheden niet leiden tot de conclusie dat het verzuim aan appellante niet kan worden tegengeworpen. Bij de aangevallen uitspraak is duidelijk vermeld dat binnen zes weken na de dag van verzending van de uitspraak hoger beroep kan worden ingesteld. Appellante had binnen die termijn de nodige stappen kunnen en moeten zetten om tijdig een hogerberoepschrift in te dienen. Ten minste had zij zich binnen de termijn tot de Raad kunnen wenden, waarna haar zou zijn medegedeeld dat zij ook een niet (volledig) gemotiveerd hogerberoepschrift kon indienen. Dit alles heeft appellante echter niet gedaan.

Gelet op het voorgaande dient het verzet ongegrond te worden verklaard.

Voor een veroordeling in de kosten van het verzet ziet de Raad geen aanleiding.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep;

Recht doende:

Verklaart het verzet ongegrond.

Deze uitspraak is gedaan door T.G.M. Simons. De beslissing is, in tegenwoordigheid van D.W.M. Kaldenhoven als griffier, uitgesproken in het openbaar op 12 mei 2009.

(get.) T.G.M. Simons.

(get.) D.W.M. Kaldenhoven.

GdJ