Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2009:BH7270

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
16-03-2009
Datum publicatie
24-03-2009
Zaaknummer
07/4745 WWB-V
Rechtsgebieden
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Verzet
Inhoudsindicatie

Hogerberoepschrift is niet tijdig ingediend. Verzet ongegrond. Volgens vaste rechtspraak worden fouten of nalatigheden van een gemachtigde in beginsel toegerekend aan degene die de gemachtigde heeft gevraagd zijn of haar belangen te behartigen. Daarom kan niet worden gezegd dat de overschrijding van de hogerberoepstermijn (voor appellant) verschoonbaar is.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

07/4745 WWB-V

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

U I T S P R A A K

als bedoeld in artikel 8:55, vijfde lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 21 van de Beroepswet in verband met het hoger beroep van:

[Appellant], wonende te [woonplaats], (hierna: appellant),

tegen de uitspraak van de rechtbank Utrecht van 20 november 2006, 06/1721, (hierna: aangevallen uitspraak),

in het geding tussen:

appellant

en

het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Maarssen (hierna: College)

I. PROCESVERLOOP

Bij uitspraak als bedoeld in artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 21 van de Beroepswet van 21 oktober 2008 heeft de Raad het namens appellant door mr. E.J. Bakker, advocaat te Utrecht, ingestelde hoger beroep tegen de aangevallen uitspraak niet-ontvankelijk verklaard.

Tegen de uitspraak van de Raad van 21 oktober 2008 heeft mr. H.M. Mauritz, advocaat te Utrecht, namens appellant verzet gedaan.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 23 februari 2009. Appellant is verschenen, bijgestaan door mr. Mauritz. Het College is niet verschenen.

II. OVERWEGINGEN

De uitspraak van de Raad van 21 oktober 2008 berust op de overwegingen dat het hogerberoepschrift niet tijdig is ingediend, en dat redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat appellant niet in verzuim is geweest.

Tussen partijen is niet in geschil, en ook voor de Raad staat vast, dat het hogerberoepschrift niet tijdig is ingediend.

Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep van appellant gegrond verklaard, het bestreden besluit vernietigd en de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit in stand gelaten. Namens appellant is in verzet aangevoerd dat appellant in de veronderstelling verkeerde dat hij in het gelijk was gesteld en dat zijn toenmalige gemachtigde heeft nagelaten hem erop te wijzen dat dit anders was. Toen op de uitkering van appellant - toch - inhoudingen bleken plaats te vinden, heeft hij zich tot de toenmalige gemachtigde gewend, waarna deze alsnog hoger beroep heeft ingesteld.

Volgens vaste rechtspraak worden fouten of nalatigheden van een gemachtigde in beginsel toegerekend aan degene die de gemachtigde heeft gevraagd zijn of haar belangen te behartigen. Daarom kan niet worden gezegd dat de overschrijding van de hogerberoepstermijn (voor appellant) verschoonbaar is.

Dit betekent dat het verzet ongegrond dient te worden verklaard.

Voor een veroordeling in de kosten van het verzet ziet de Raad geen aanleiding.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep;

Recht doende:

Verklaart het verzet ongegrond.

Deze uitspraak is gedaan door T.G.M. Simons. De beslissing is, in tegenwoordigheid van M.B. de Gooijer als griffier, uitgesproken in het openbaar op 16 maart 2009.

(get.) T.G.M. Simons.

(get.) M.B. de Gooijer.

BvW