Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2008:BD9267

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
01-08-2008
Datum publicatie
05-08-2008
Zaaknummer
07-1901 AOW
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Afwijzing verzoek om herziening. Korting op AOW-uitkering wegens het niet verzekerd zijn van de echtgenoot.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
PJ 2010, 13
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

07/1901 AOW

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

U I T S P R A A K

op het hoger beroep van:

de erven van [naam betrokkene], gewoond hebbende te [woonplaats] (hierna: appellanten),

tegen de uitspraak van de rechtbank Breda van 20 februari 2007, 06/4201 (hierna: aangevallen uitspraak),

in het geding tussen:

appellanten

en

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (hierna: de Svb).

Datum uitspraak: 1 augustus 2008

I. PROCESVERLOOP

Namens appellanten heeft F.M. Rens hoger beroep ingesteld.

De Svb heeft een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 20 juni 2008. Voor appellanten is verschenen F.M. Rens. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. P.C.A. Buskens.

II. OVERWEGINGEN

1.1. Aan mevrouw [naam betrokkene], hierna: betrokkene, is in 1984 een ouderdomspensioen ingevolge de Algemene Ouderdomswet (AOW) toegekend. Daarbij is een korting toegepast voor de jaren waarin betrokkene niet verzekerd is geweest voor de AOW omdat haar echtgenoot niet verzekerd was. Betrokkene heeft tegen dit toekenningsbesluit geen rechtsmiddel aangewend.

1.2. Naar aanleiding van een verzoek van betrokkene heeft de Svb bij besluit van 12 mei 2003 betrokkenes pensioen herzien en daarbij niet langer een korting toegepast in verband met het niet verzekerd zijn van haar echtgenoot. Deze herziening heeft de Svb doen ingaan met ingang van januari 2002, een jaar voor het desbetreffende verzoek van betrokkene. Bij het bestreden besluit van 4 juli 2006 heeft de Svb zijn besluit van

12 mei 2003 na bezwaar gehandhaafd. Daarbij is verwezen naar uitspraken van de Raad van 28 april 2006, LJN AX1265 en AX1624.

2. De rechtbank heeft het beroep tegen het bestreden besluit ongegrond verklaard. Daarbij heeft ook de rechtbank verwezen naar de jurisprudentie van de Raad.

3. Ook in hoger beroep is namens appellanten naar voren gebracht dat de Svb in het verleden een fout heeft gemaakt, welke dient te worden gecorrigeerd.

4.1. De Raad ziet geen aanleiding anders te oordelen dan de rechtbank heeft gedaan. Hij volstaat met te verwijzen naar de uitgebreide motivering die de rechtbank tot haar oordeel heeft geleid. Deze motivering sluit aan bij hetgeen de Raad in zijn hiervoor vermelde uitspraken van 28 april 2006 in soortgelijke zaken als zijn oordeel heeft gegeven. De grief van appellanten dat van de overheid mag worden verwacht dat gemaakte fouten worden hersteld, gaat voorbij aan de betekenis van artikel 4:6 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) voor besluiten die in rechte zijn komen vast te staan.

4.2. Uit het vorenstaande vloeit voort dat de aangevallen uitspraak voor bevestiging in aanmerking komt. De Raad acht geen termen aanwezig om toepassing te geven aan artikel 8:75 van de Awb.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep;

Recht doende:

Bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze uitspraak is gedaan door M.M. van der Kade. De beslissing is, in tegenwoordigheid van W. Altenaar als griffier, uitgesproken in het openbaar op 1 augustus 2008.

(get.) M.M. van der Kade.

(get.) W. Altenaar.

OA