Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2007:BA0265

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
09-03-2007
Datum publicatie
09-03-2007
Zaaknummer
06-4401 ANW
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Termijnoverschrijding indienen bezwaarschrift. Uit de beschikbare medische gegevens van de huisarts is onvoldoende gebleken dat betrokkene gedurende de bezwaarperiode in het geheel niet in staat is geweest een (voorlopig) bezwaarschrift in te kunnen (laten) dienen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

06/4401 ANW

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

U I T S P R A A K

op het hoger beroep van:

[appellante], wonende te [woonplaats] (hierna: appellante),

tegen de uitspraak van de rechtbank Dordrecht van 2 juni 2006, kenmerk 05/1323 (hierna: aangevallen uitspraak),

in het geding tussen:

appellante

en

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (hierna: Svb).

Datum uitspraak: 9 maart 2007

I. PROCESVERLOOP

Namens appellante heeft J.M. Feelders, belastingadviseur te Goudswaard, hoger beroep ingesteld.

Mr. A.C. Turner, advocaat te Oud-Beijerland, heeft als gemachtigde van appellante het hoger beroep aangevuld.

De Svb heeft een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 9 februari 2007. Appellante is in persoon verschenen en bijgestaan door de heer Feelders, voornoemd. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. E.M.H. Evers-Geubbels.

II. OVERWEGINGEN

Bij besluit van 17 mei 2001 heeft de Svb aan appellante meegedeeld dat haar recht op ANW-uitkering eindigt op 31 maart 2001, waardoor de geschorste ANW-uitkering definitief niet wordt uitbetaald.

Bij brief gedateerd 1 juli 2005 heeft de heer Feelders namens appellante een bezwaarschrift ingediend tegen voornoemd besluit.

Op de vraag van de Svb waarom het bezwaar te laat is ingediend heeft de heer Feelders geantwoord dat appellante een aantal zware operaties heeft ondergaan en destijds niet bij machte was, mede door hartproblemen, om administratieve handelingen te verrichten. Pas recentelijk is de heer Feelders gevraagd de administratie van appellante te behartigen.

Bij beslissing op bezwaar van 16 september 2005 heeft de Svb het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard, aangezien het bezwaar te laat is ingediend en er geen geldige reden is aangevoerd waardoor appellante niet in staat zou zijn geweest tijdig bezwaar te maken.

De heer Feelders is namens appellante van deze beslissing op bezwaar in beroep gekomen bij de rechtbank. De heer Feelders heeft aangegeven dat appellante destijds zowel geestelijk als lichamelijk niet in staat was om administratieve handelingen te verrichten. Tevens wordt een verklaring van de huisarts overgelegd bestaande uit een overzicht van appellantes medische voorgeschiedenis, de probleemanalyse en de actuele medicatie. Met name wordt verwezen naar de periode 1997-2003.

De heer Feelders heeft daarbij aangegeven dat deze periode door de vroegere huisarts van appellante een “Totstellreflektie” genoemd wordt.

Het beroep is bij de uitspraak van de rechtbank ongegrond verklaard.

Mr. Turner heeft namens appellante in hoger beroep de eerder aangevoerde grieven herhaald.

Wat betreft de door de heer Feelders ter verontschuldiging van de termijnoverschrijding gegeven reden, dat appellante in een moeilijke persoonlijke situatie verkeerde, is de Raad met de rechtbank van oordeel dat de aangevoerde omstandigheden, hoe ingrijpend en emotioneel belastend deze gebeurtenissen ook voor appellante mogen zijn, niet de termijnoverschrijding van het bezwaar kunnen verontschuldigen. De Raad neemt daarbij in aanmerking dat uit de beschikbare medische gegevens van de huisarts onvoldoende is gebleken dat appellante gedurende de bezwaarperiode in het geheel niet in staat is geweest een (voorlopig) bezwaarschrift in te kunnen (laten) dienen.

Gezien het vorenstaande komt de aangevallen uitspraak voor bevestiging in aanmerking.

De Raad acht geen termen aanwezig om toepassing te geven aan artikel 8:75 van de Algemene wet bestuursrecht.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep;

Recht doende:

Bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze uitspraak is gedaan door M.M. van der Kade. De beslissing is, in tegenwoordigheid van M.F. van Moorst als griffier, uitgesproken in het openbaar op 9 maart 2007.

(get.) M.M. van der Kade.

(get.) M.F. van Moorst.

TM