2.5.
In 4.1.2. van het Beschrijvend Document staan de kwalitatieve subgunningscriteria weergegeven voor Perceel 1 en 2:
De beoordeling geschiedt op basis van de 'Value for Money' methodiek. In deze methodiek
wordt het totaal aantal behaalde punten op het onderdeel subgunningscriterium kwaliteit in
kwadraat (Q2) gedeeld door de totaalprijs van het subgunningscriterium prijs (P) x 1.000. Dit resulteert in een 'kwaliteit per prijs eenheid'. De formule is derhalve:
(subgunningscriterium kwaliteit in kwadraat (Q2) / subgunningscriterium prijs (P)) * 1.000
Ten aanzien van de inhoudelijke beoordeling van de inschrijvingen kan op het
subgunningscriterium kwaliteit maximaal 2.362,50 punten worden gescoord.
2.6.
In het Beschrijvend Document is met betrekking tot K1 het volgende opgenomen:
“Plan van aanpak onderhoud
Inschrijver dient bij zijn Inschrijving een plan van aanpak onderhoud in, waarin hij beschrijft op welke wijze het onderhoud aan het gladheidbestrijdingsmaterieel kan worden georganiseerd. Vervoer & Materieel wenst het onderhoud zoveel mogelijk met haar werkplaatsen zelf uit te voeren.
De Aanbestedende Dienst wenst in het kader van dit gunningscriterium te beoordelen op welke wijze het preventief en correctief onderhoud kan worden georganiseerd. Het
doel
van de Aanbestedende Dienst is het van belang dat het onderhoud op een zo efficient mogelijke manier plaats vindt.
Inhoud plan van aanpak
Aanbestedende dienst leest in het plan van aanpak graag terug op welke wijze er invulling wordt gegeven aan een of meerdere van de volgende onderwerpen:
- -
Hoe vaak moet preventief onderhoud worden uitgevoerd?
- -
Op welke manier kunnen storingen snel worden verholpen? Geef hierbij voorbeelden.
- -
Welke rol adviseert u voor de Opdrachtgever in het correctief en preventief onderhoud?”
2.8.
Met betrekking tot K3 is in het Beschrijvend Document het volgende opgenomen:
Plan van Aanpak circulariteit
De Aanbestedende Dienst wil met deze Aanbesteding invulling geven aan hun circulaire ambities door circulaire gladheidbestrijdingsmateriaal in te kopen. Dit komt allereerst naar voren in het Programma van Eisen waarin bijvoorbeeld eisen worden gesteld aan de mate van onderhoud van het materieel en mate waarin deze modulair is opgebouwd zodat onderdelen eenvoudig kunnen worden vervangen of hergebruikt. Daarnaast wil de
Aanbestedende Dienst door middel van dit subgunningscriterium de Inschrijvers uitdagen om aanvullende maatregelen te treffen die de circulariteit bevorderen.
Het doel van circulariteit is
:
1. Het behouden en verminderen van gebruik van (primaire) grondstoffen en fossiele energie;
2. Het voorkomen van negatieve externe effecten, zoals water-, lucht- en bodemvervuiling en geluidshinder, klimaatverandering, toxinen, congestie, en negatieve effecten op de gezondheid.
Met het inzetten op circulariteit wil de Aanbestedende Dienst naast bovengenoemde doelen ook, waar mogelijk, kostenbesparingen realiseren.
Voor het subgunningscriterium Circulariteit wordt de Inschrijver gevraagd een plan van aanpak in te dienen waarin hij maatregelen biedt en / of een werkwijze beschrijft die leidt tot de realisatie van onderstaande ambities.
Ambitie 1: Hergebruikt materiaal in nieuwe materieel
Het
doel
van de Aanbestedende Dienst is dat de te leveren gladheidbestrijdingsmaterieel zoveel mogelijk hergebruikt materiaal uit het oude materieel bevat.
De Gemeente stelt voor dit doel het oude materieel beschikbaar. Deze onderdelen dienen gebruikt te worden bij de productie en assemblage van het nieuwe materieel.
Het materieel die hergebruikte materialen bevatten moeten voldoen aan de eisen gesteld in het Programma van eisen.
De Inschrijver dient in het plan van aanpak voor deze ambitie in te gaan
op de volgende componenten:
Modules strooimachine
• Silo;
• Frame (groot haakarm / compact wisselpoten);
• Natzoutsysteem;
• Aandrijving (voertuighydrauliek, rotopower);
• Besturing en bedieningskast;
• Verdeelsysteem;
• Afzetsysteem;
• Opties: verlichting, markering, etc.;
• Voertuigaanpassingen: cabinedoorvoer, steun bedieningskast,
montagepunten;
• Eventueel overige componenten.
Modules sneeuwploeg
• Ploegblad en slijtstroken;
• Aanbouwframe;
• Aandrijfunit;
• Besturing en bedieningskast;
*Afzetsteunen;
• Opties: verlichting, markering, stokken, etc.;
• Voertuigaanpassingen: DIN/SN-0 plaat, cabinedoorvoer, steun
bedieningskast;
• Eventueel overige componenten.
Ambitie 2: Herbruikbaarheid van (onderdelen van) nieuw materieel
Het
doel
van de Aanbestedende Dienst is dat het nieuw te leveren gladheidbestrijdingsmaterieel ontworpen is voor circulariteit (designed for circularity). Dat wil zeggen dat de producten gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd, en de onderdelen eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld doordat de aansluitingen bereikbaar zijn met gangbaar gereedschap of dat bij toekomstige innovaties (emissieloze voertuigen) slechts een beperkt deel van het materieel hoeft te worden aangepast / vervangen.
2.9.
In 4.2.2. van het Beschrijvend Document staat met betrekking tot het gunningscriterium voor Perceel 3 – voor zover hier van belang – het volgende vermeld:
“Partnerschap en innovatie
Aanbestedende Dienst erkent dat de steeds veranderende context (klimaat, maatschappelijk en technologisch) in de samenleving vraagt om aanpassingsvermogen bij zowel Opdrachtgever als Opdrachtnemer.
Het doel van de Aanbestedende Dienst is een duurzaam partnerschap met de winnende inschrijvers, op basis van transparantie en gelijkwaardige samenwerking en effectieve communicatie over risico's, alternatieven en rolverdeling.
Graag ontvangt de Aanbestedende Dienst een beschrijving van de aanpak van de Inschrijver op het gebied van partnerschap waarin aandacht wordt besteed aan de volgende vragen:
- -
Welke rollen ziet de inschrijver voor zichzelf weggelegd?
- -
Welke verantwoordelijkheid hoort daarbij?
- -
Hoe groot is het innovatievermogen van de inschrijver en waar blijkt dat uit?
- -
Hoe profiteert de Aanbestedende Dienst van nieuwe technologieën en inzichten?.”
2.12.
Voor de Percelen 1 en 2 hebben potentiële inschrijvers, onder wie Schuitemaker, drie vragen gesteld over het hergebruik van materieel (ambitie 1) in het kader van K3 en het voordeel dat daarmee ontstaat voor de zittende leverancier. Op deze vragen heeft de Gemeente in Nota van Inlichtingen 2 als volgt geantwoord:
“Het Plan van Aanpak Circulariteit sluit aan bij onze ambitie en willen we om deze reden
behouden. Om zoveel mogelijk geïnteresseerde ondernemers kans te laten maken op deze opdracht is de Aanbestedende Dienst bereid om deze ambitie aan te passen. Circulariteit wordt niet beperkt tot het nieuwe materieel, waardoor de eerste drie zinnen van
ambitie 1 als volgt worden aangepast: "Het doel van de Aanbestedende Dienst is dat
het oude gladheidbestrijdingsmaterieel zoveel mogelijk wordt hergebruikt. De Gemeente stelt voor dit doel het oude materieel beschikbaar. Deze onderdelen dienen gebruikt te worden bij de productie en assemblage van nieuw materieel en/of in andere producten".”