Op 21 juni 2014 heeft de burgemeester de omwonenden van [eiser] per brief met als onderwerp ‘Huisvesting [eiser].’ schriftelijk geïnformeerd over de vestiging van [eiser]:
Landelijk bekend
In mei ben ik geïnformeerd over het feit dat de veroordeelde pedoseksueel [eiser]. zich kort daarvoor had gevestigd in Amersfoort. Hij is veroordeeld en heeft zijn straf uitgezeten; hij kwam circa een jaar geleden vrij. Hij heeft geen gebruik gemaakt van het aanbod om hem te helpen bij zijn terugkeer in de samenleving. Zijn zoektocht naar een plek om te wonen leverde vaak media-aandacht op.
(…)
Vrij man
De overheid voelt een verantwoordelijkheid voor zijn veiligheid, maar ook voor die van u en uw buren. De politie, het openbaar ministerie en ikzelf vinden de huidige locatie waar hij woont minder geschikt. Het is gebruikelijk dat bij de terugkeer van zedendelinquenten in de samenleving gekeken wordt naar de woonomgeving waar zij zich willen vestigen. Ook al hebben zij hun straf uitgezeten. De aanwezigheid van instellingen voor kinderen (zoals een kinderopvang en jeugdinstellingen) speelt daarbij een rol.
Nieuw
Aan de heer [eiser]. is namens mij gevraagd of hij bereid is om op zoek te gaan naar woonruimte op een andere locatie in Amersfoort. Hij heeft hier voorwaarden aan verbonden die we niet kunnen accepteren.
Daarop heb ik deze week aan hem zijn en zijn advocaat gemeld mij te beraden op de ontstane situatie, omdat wij van mening zijn dat hij gebaat is bij een rustige woonomgeving waarin ook zijn eigen veiligheid gewaarborgd is.
Bekend maken
Gisteren heeft de heer [eiser]. zelf contact gezocht met een landelijk persbureau om aandacht te vragen voor zijn situatie, daarbij heeft hij zijn woonplaats bekend gemaakt. Nu hij dit zelf publiek heeft gemaakt ligt voor mij de weg vrij om u te informeren over deze bewoner.
Ik geloof er in dat iedereen in staat moet kunnen zijn om een nieuw leven op te bouwen. Terugkeer van ex-gedetineerden in de samenleving heeft een grotere kans van slagen als de omgeving hem of haar kent, help en ruimte geeft. Als samenleving hebben we een verantwoordelijkheid om ook mensen met een strafblad weer op weg te helpen.
(…)
Vragen
Ik kan me voorstellen dat u naar aanleiding van deze brief vragen heeft. Daarom wil ik u graag ontmoeten en in gesprek gaan over de situatie. Vanmiddag kom ik om 14.30 uur naar de gemeenschappelijke ruimte van het appartementencomplex [naam].
(…)
Politie
De politie houdt de komende periode toezicht in de omgeving van uw complex. Wilt u de politie informeren omdat u zich zorgen maakt over de veiligheid in uw woonomgeving? Ben dan 0900 8844, of 112 als het dringend is.
(…)
U kunt ook bellen met de gemeente om vragen te stellen.
(…)”
Op de website van de gemeente is een nieuwsbericht met vrijwel dezelfde inhoud geplaatst. Dit bericht is eveneens als persbericht naar de media gestuurd, onder meer naar de hiervoor genoemde journalist van [naam]. In dit bericht is onder meer vermeld:
“In een appartementencomplex in Amersfoort heeft zich een eerder veroordeelde zedendelinquent gevestigd. Het betreft de heer [eiser]. (…)
De burgemeester spreekt vandaag de bewoners van het complex in de gemeenschappelijke ruimte van het appartementencomplex. (…)”