Minder, maar grotere lopen maken
Door de implementatie van NRP 1 is de bestaande structuur van lopen ingedeeld volgens een XY-patroon, wat betekent dat een loop op de ene dag meer post heeft en op de andere dag minder post heeft. De gemiddelde duur van een loop, op basis van een gemiddelde landelijke spreiding, bedraagt op een dag met meer post, circa twee uur. Voor een dag met minder post bedraagt dit circa één uur.
Als gevolg van de invoering van NRP 1 (XY-patroon) én door gebruik te maken van nieuwe bedrijfshulpmiddelen kunnen grotere lopen gemaakt worden, waardoor de bezorgtijd gereduceerd kan worden. (…) De gemiddelde duur van een loop bedraagt dan op een dag met meer post circa 4:15 uur. Voor een dag met minder post bedraagt de gemiddelde duur circa 2,5 tot 3,5 uur. (…)
De maximale duur van deze lopen zal 4:30 uur zijn.
(…)
6. Personele gevolgen
(…)
De huidige contractomvang van een postbezorger (…) wordt gerespecteerd en zal minimaal gelijk blijven. Vanwege het vergroten van lopen behoort contractuitbreiding (…) tot de mogelijkheden.
(…)
7. Sociale maatregelen
(…)
Tijdens de totstandkoming van deze adviesaanvraag heb ik met uw Raad reeds gesproken over de regelingen betreffende het woon-werkverkeer voor postbezorgers. Ook is dit reeds besproken met uw Raad en de vakorganisaties gezamenlijk in ons ABC-overleg. Daaruit is naar voren gekomen dat er nog vragen zijn omtrent de toepasselijkheid van de huidige regelingen in relatie tot dit voornemen. Uitgangspunt daarbij is dat deze regelingen toezien op primaire arbeidsvoorwaarden en daarom behoren tot het overleg tussen PostNL en de vakorganisaties. (…) Ons standpunt daarbij is dat de huidige afspraken omtrent reiskosten vergoeding voor postbezorgers bij verplaatsing van een depot vooralsnog worden gehandhaafd tot het moment dat PostNL met de vakorganisaties daarover andere afspraken maakt. Dit betekent dat indien een postbezorger wordt verplaatst hij met uitzondering van de eerste drie kilometers de maximaal fiscaal vrijgestelde vergoeding ontvangt van 19 eurocent per kilometer.
Zoals bekend is in het kader van de cao voor postbezorgers afgesproken dat met de vakorganisaties zowel een reiskostenvergoedingsregeling als een (nieuwe) postbezorgersvergoeding in relatie tot het gebruik van bedrijfsmiddelen bij NRP 2 Depots
nader wordt onderzocht. Zodra hierover afspraken worden gemaakt, zullen deze in de plaats treden van de huidige afspraken over de reiskostenvergoeding.
Mocht onverhoopt de cao afspraak over de postbezorgersvergoeding pas gemaakt kunnen
worden nadat besluitvorming over NRP fase 2 depots een feit is, dan zal een nieuwe cao
afspraak vanaf het moment van inwerkingtreding worden toegepast; zo nodig (bij positief
effect) zal dat met terugwerkende kracht plaatsvinden. (…)”