Uitspraken

Een deel van alle rechterlijke uitspraken wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl. Dit gebeurt gepseudonimiseerd.

Deze uitspraak is gepseudonimiseerd volgens de pseudonimiseringsrichtlijn

ECLI:NL:RBROT:2024:11888

Rechtbank Rotterdam
12-09-2024
28-11-2024
FT RK 24-600
Insolventierecht
Eerste aanleg - enkelvoudig

toewijzing toepassing schuldsaneringsregeling voor de duur van 29 maanden vanwege het volgen van een opleiding.

Faillissementswet 284
Rechtspraak.nl

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam

Team insolventie

insolventienummer: [nummer]

vonnis van: 12 september 2024

op het verzoek van:

[verzoeker] ,

wonende te [adres] ,

[postcode] [woonplaats] .

Waar deze zaak over gaat

De heer [verzoeker] bevindt zich in een problematische schuldensituatie. Om tot een oplossing voor zijn schulden te komen heeft de heer [verzoeker] een verzoek gedaan te worden toegelaten tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP). Dit verzoek wordt toegewezen. Daarnaast zal de duur van de schuldsaneringsregeling vastgesteld worden op 29 maanden. De rechtbank legt hierna uit waarom zij zo beslist.

1 De procedure

1.1.

De heer [verzoeker] heeft een verzoek ingediend om te worden toegelaten tot de WSNP.

1.2.

Het verzoek is behandeld op de zitting van 22 augustus 2024. Op de zitting zijn verschenen:

- de heer [verzoeker] ,

- [persoon A] , schuldhulpverlener,

- H. Anakhrouch, beschermingsbewindvoerder,

- [persoon B] , begeleider werkzaam bij Middin.

1.3.

De beschermingsbewindvoerder van de heer [verzoeker] heeft op 5 september 2024 een aanvullende brief met bijlagen gestuurd naar de rechtbank.

2 De beoordeling van het verzoek

2.1.

De heer [verzoeker] kan worden toegelaten tot de WSNP als hij zich in een problematische schuldensituatie bevindt en hij te goeder trouw was bij het ontstaan en onbetaald laten van zijn schulden. De rechtbank kijkt daarbij vooral naar de afgelopen drie jaar. Ook moet de verwachting bestaan dat de heer [verzoeker] aan de verplichtingen van de WSNP zal voldoen. De verplichtingen waaraan de heer [verzoeker] tijdens de WSNP zal moeten voldoen zijn: de informatieverplichting, de afdrachtverplichting, de verplichting geen nieuwe schulden te laten ontstaan, de verplichting om schuldeisers niet te benadelen en de inspanningsverplichting.

2.2.

De inspanningsverplichting houdt in dat de heer [verzoeker] in beginsel fulltime (36 uur per week) moet werken tijdens de schuldsaneringsregeling. De heer [verzoeker] is op dit moment bezig met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (MBO niveau 3). In de door de beschermingsbewindvoerder aangeleverde brief van 5 september 2024 staat dat de opleiding van de heer [verzoeker] duurt tot en met 31 juli 2025. Een medewerker van het Zadkine College, waar de heer [verzoeker] de opleiding volgt, heeft bevestigd dat de heer [verzoeker] binnen deze periode zijn diploma kan behalen. Het volgen van een opleiding gaat in beginsel niet samen met de schuldsaneringsregeling, vanwege de inspanningsverplichting. De heer [verzoeker] heeft er, zoals ter zitting is toegelicht en ook in de brief van 5 september 2024 is herhaald, evenwel belang bij om nu te worden toegelaten. Toelating tot de schuldsaneringsregeling levert de heer [verzoeker] rust en stabiliteit op en daar is grote behoefte aan. Gelet op het voorgaande zal de heer [verzoeker] worden toegelaten tot de schuldsaneringsregeling voor de duur van 29 maanden (zie artikel 349a lid 1 van de Faillissementswet). De rechtbank neemt bij het voorgaande tot uitgangspunt dat de heer [verzoeker] binnen elf maanden na vandaag wél klaar is met zijn opleiding, gevolgd door de gebruikelijke periode van achttien maanden.

2.3.

Omdat de heer [verzoeker] aan de eisen voldoet, zal hij worden toegelaten tot de WSNP. Er wordt een bewindvoerder benoemd. Deze bewindvoerder controleert of de verplichtingen worden nagekomen. Er wordt ook een rechter-commissaris benoemd. De taak van de rechter-commissaris is om toezicht te houden op de bewindvoerder.

2.4.

Als de heer [verzoeker] zich tijdens het WSNP-traject houdt aan alle verplichtingen die de WSNP met zich brengt, eindigt het traject met de zogenoemde “schone lei”. Dit betekent dat schuldeisers hun vorderingen ten aanzien waarvan de WSNP werkt niet meer op de heer [verzoeker] kunnen verhalen.

2.5.

De eerste dertien maanden van het traject geldt een postblokkade. Dat betekent dat in die periode alle post naar de bewindvoerder gaat. De bewindvoerder stuurt de post na controle door aan de heer [verzoeker] . Als de schuldsaneringsregeling eerder eindigt, stopt ook de postblokkade.

2.6.

De rechtbank is, gelet op het bepaalde in artikel 3 lid 1 Verordening (EU) 2015/848 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, bevoegd deze insolventieprocedure als hoofdprocedure te openen nu het centrum van voornaamste belangen van de heer [verzoeker] in Nederland ligt.

3 De beslissing

De rechtbank:

- spreekt de toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling uit ten aanzien van:

[verzoeker],

geboren op [geboortedatum] -2001 te [geboorteplaats] ,

wonende te [adres] , [postcode] [woonplaats] ;

- benoemt tot rechter-commissaris mr. B.A. Cnossen

en tot bewindvoerder P.H.L. Adam,

gevestigd te Postbus 7441,

3284 ZG Zuid-Beijerland;

- stelt de ingangsdatum van de schuldsaneringsregeling vast op 12 september 2024 en de einddatum op 12 februari 2027;

- draagt de bewindvoerder op om de komende dertien maanden de post van de heer [verzoeker] in te zien;

- bepaalt dat de bewindvoerder een voorschot op de vergoeding mag nemen volgens het Besluit vergoeding bewindvoerder schuldsanering. Deze vergoeding is gelijk aan 1/30e deel van de overeenkomstig artikel 2 van dat Besluit te berekenen vergoeding. Dit kan alleen:

- zolang de schuldsaneringsregeling loopt en,

- voor zover de boedel toereikend is.

Dit is de beslissing van mr. B.A. Cnossen, rechter, in samenwerking met A.B.T. Fernandes Pedra, griffier. Deze beslissing is in het openbaar uitgesproken op 12 september 2024.1

1 Tegen deze uitspraak kan degene aan wie de Faillissementswet dat recht toekent, gedurende acht dagen na de dag van deze uitspraak, hoger beroep instellen. Het hoger beroep kan uitsluitend door een advocaat worden ingesteld bij een verzoekschrift, in te dienen ter griffie van het gerechtshof dat van deze zaak kennis moet nemen.

De gegevens worden opgehaald

Hulp bij zoeken

Er is een uitgebreide handleiding beschikbaar voor het zoeken naar uitspraken, met onder andere uitleg over:

Selectiecriteria

De Rechtspraak, Hoge Raad der Nederlanden en Raad van State publiceren uitspraken op basis van selectiecriteria:

  • Uitspraken zaken meervoudige kamers
  • Uitspraken Hoge Raad en appelcolleges
  • Uitspraken met media-aandacht
  • Uitspraken in strafzaken
  • Europees recht
  • Richtinggevende uitspraken
  • Wraking

Weekoverzicht

Selecteer een week en bekijk welke uitspraken er in die week aan het uitsprakenregister zijn toegevoegd.