2.1.
Gemeente Schiedam heeft in 2015 op basis van een meervoudige aanbesteding aan KWS opdracht gegeven voor de herinrichting van de Schieoevers en de renovatie van de kadeconstructie. Het werk is omschreven in het bestek “Herinrichting Schieovers Noord en reconstructie kadeoevers”. Op het bestek zijn middels de standaard RAW-bepalingen de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012) van toepassing.
Het gunningscriterium is de economisch meest voordelige inschrijving met als onderdelen Prijs en het Plan van Aanpak, waarin onder meer is opgenomen:
“De gemeente hecht grote waarde aan uw eigen visie op deze opdracht en uw onderscheidende aanpak. U bent specialist op dit gebied en hebt ervaring bij andere opdrachtgevers”.
Aan het Plan van Aanpak is door gemeente Schiedam als minimum eis gesteld:
“Kadestabiliteit tijdens de uitvoering (te treffen voorzieningen)”.
2.2
Als bijlage bij het bestek is een verkennend bodemonderzoek gevoegd, alsmede een geotechnisch/constructief advies voor de nieuwe beschoeiing. In het geotechnisch onderzoek wordt ingegaan op de belasting van de kade:
“Voor de bovenbelasting worden de belastingen behorende bij een voetgangersgebied aangehouden. Dit is vertaald naar een variabele belasting va 10kPa op 1,5 m uit de beschoeiing.”
“Voor de verkeersbelasting is 10 kPa op 1,5 m uit de kade aangehouden.”
2.3
KWS heeft ingeschreven met een Plan van Aanpak, als bedoeld in de Inschrijvingsleidraad van 9 juli 2015. KWS heeft blijkens haar Plan van Aanpak ervoor gekozen om de werkzaamheden met betrekking tot de renovatie van de kadeconstructie uit te (laten) voeren vanaf de kade.
In het Plan van Aanpak is een paragraaf opgenomen “Kadestabiliteit (tijdens de uitvoering te treffen voorzieningen)”. In die paragraaf wordt als “risico 1” genoemd de “instabiliteit van de kade” met een analyse en een beschrijving van de te treffen beheersmaatregelen en de effectiviteit.
2.4
Gemeente Schiedam heeft het werk op 22 oktober 2015 middels gunning aan KWS opgedragen. Op 28 oktober 2015 is een omgevingsvergunning voor de uitvoering van het werk verleend, waarin als voorwaarde is opgenomen dat KWS een bouwveiligheidsplan conform het Bouwbesluit 2012 diende op te stellen.
In het document “Indieningsvereisten Bouwveiligheidsplan” van gemeente Schiedam is vermeld:
“Een bouwveiligheidsplan dient voor zover van toepassing te bevatten:
(…)
d. Controle berekening stabiliteit bouwkranen en steigers als deze bij omvallen snelwegen, de openbare straat, trein- en/of trambanen of belendende percelen kunnen raken”.
2.5
Partijen hebben geregeld bouwvergaderingen gehouden, waarvan telkens een verslag is gemaakt.
2.6
Toen KWS met het werk een aanvang wilde maken is twijfel gerezen omtrent de vraag of de stabiliteit van de kade voldoende was om daarop een kraan te plaatsen. KWS heeft alsnog door Fugro Geoservices B.V. (hierna: Fugro) onderzoek naar de stabiliteit van de kade laten uitvoeren. Uit twee onderzoeken van Fugro (rapportages van 30 oktober 2015 en 30 november 2015) bleek dat de stabiliteit van de kade onvoldoende was en dat het werk alsnog vanaf een ponton moest worden uitgevoerd.
2.7
Op 3 december 2015 heeft KWS aan gemeente Schiedam geschreven:
“De conclusie die wij maandag trokken is, dat we vanaf het water moeten werken. Hiervoor dienen stabiliteitsberekeningen gemaakt te worden van de pontons en deze pakken wij op.”
KWS heeft de vereiste stabiliteitsberekeningen op 8 december 2015 bij gemeente Schiedam ingediend. Het bouwveiligheidsplan van KWS is op 9 januari 2016 goedgekeurd.
2.8
Aan KWS bleek na gunning dat gemeente Schiedam voor het werkgebied geen vooronderzoek naar niet-gesprongen explosieven (NGE) had laten uitvoeren. Een NGE vooronderzoek is noodzakelijk wanneer er indicaties zijn dat gedurende de tweede wereldoorlog (WO II) in het betreffende gebied bombardementen hebben plaatsgevonden. In een in de nabijheid gelegen gebied (locatie Harga aan de overkant van de Proveniersbrug) is in 2012 een NGE-vooronderzoek uitgevoerd.
2.9
KWS heeft erop gestaan dat de gemeente alsnog een dergelijk vooronderzoek liet uitvoeren. Een eerste verzoek daartoe is door KWS op 23 oktober 2015 gedaan. Gemeente Schiedam heeft dat onderzoek op haar kosten laten doen. De onderzoeksresultaten zijn op 4 december 2015 aan partijen bekend gemaakt.
2.10
Het werk heeft eind 2015 gedurende een aantal weken stilgelegen. Tijdens een bouwvergadering op 17 december 2015 heeft KWS meegedeeld:
“De aannemer start 4-1-2016 weer met de werkzaamheden. (…).
Op 18-01-16 worden de pontons en de heistelling aangevoerd en wordt er gestart met het verwijderen van de bestaande kade”.
Het werk is in week 13 van 2016 opgeleverd.