Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMNE:2018:1420

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
05-04-2018
Datum publicatie
11-04-2018
Zaaknummer
16/660461-16 (P)
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt zes personen voor internationale wapenhandel en deelname aan een criminele organisatie. De hoofdverdachte, een 49–jarige man uit Almere, heeft een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd gekregen.

Uit onderzoek blijkt dat gedurende meerdere jaren diverse onderdelen van wapens van het merk Glock werden geïmporteerd. Vanuit Amerika en Oostenrijk werden onderdelen zoals sledes, lopen en kasten naar Nederland verstuurd. Deze onderdelen werden in pakketjes verstopt en naar verschillende adressen verzonden. De hoofdverdachte was de drijvende kracht in de criminele organisatie. Hij zorgde ervoor dat de wapenonderdelen besteld, betaald en geleverd werden. Om zelf buiten schot te blijven werden de pakketjes met wapenonderdelen bij verschillende personen bezorgd. Hij heeft de door hem samengestelde wapens verkocht. Ook heeft hij een grote hoeveelheid wapens voorhanden gehad.

Ook vijf medeverdachten zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld. Zij hebben een bijdrage geleverd aan de criminele organisatie door verschillende handelingen te verrichten. Een 45-jarige man uit Amersfoort is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Hij nam de pakketjes uit het buitenland in ontvangst, verrichtte betalingen aan leveranciers en was betrokken bij de overdracht van een wapen. Een 48-jarige man uit Almere die eveneens onderdelen in ontvangst nam, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij was daarnaast betrokken bij verschillende overdrachten van wapens en bewaarde op meerdere momenten wapens in zijn huis.

De derde mannelijke medeverdachte, een 54-jarige man uit Amsterdam, is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij had een aanzienlijke hoeveelheid wapens en munitie in zijn woning voorhanden. Een 49-jarige vrouw die een ondersteunende rol in de criminele organisatie had is veroordeeld tot 99 dagen gevangenisstraf en een taakstraf van 180 uur. De 39-jarige vrouw uit Almere die op verschillende momenten wapens, munitie en handgranaten in haar woning bewaarde, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een taakstraf van 180 uur. De rechtbank noemt het zorgelijk dat zij de wapens en munitie in haar woning bewaarde, terwijl er ook kinderen in diezelfde woning verbleven. Een zevende verdachte is, conform de eis van de officier van justitie, door de rechtbank vrijgesproken. Bij doorzoekingen zijn ook drugs aangetroffen. Vijf van de zes verdachten zijn veroordeeld voor het bezit van drugs.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Afdeling strafrecht

Zittingsplaats Utrecht

Parketnummer: 16/660461-16 (P)

Vonnis van de meervoudige kamer van 5 april 2018

in de strafzaak tegen

[verdachte] ,

geboren op [1978] te [geboorteplaats] ,

wonende te [woonplaats] , [adres] .

1 ONDERZOEK TER TERECHTZITTING

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het inhoudelijke onderzoek op de terechtzittingen van 12 februari 2018 en 15 februari 2018. Het onderzoek is gesloten op 22 maart 2018.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en standpunten van officier van justitie mr. G.P.N. Robben en van hetgeen verdachte en mr. J.P.M. Denissen, advocaat te Utrecht, naar voren hebben gebracht.

2 TENLASTELEGGING

De tenlastelegging is op de zitting van 29 augustus 2017 nader omschreven. De nader omschreven tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.

De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat verdachte:

onder 1: op 29 november 2016 in Almere samen met een ander of anderen een pistool, Glock, en/of munitie voorhanden heeft gehad;

onder 2: in de periode van 1 december 2015 tot en met 29 november 2016 in Almere, althans in Nederland, samen met anderen, pistolen, Glock, kaliber 9 mm, en/of scherpe patronen, kaliber 9 mm, en/of sledes/lopen (althans (essentiële onderdelen van) vuurwapens) en/of handgranaten voorhanden heeft gehad

en van het in strijd met de wet vervaardigen, transformeren, uitwisselen of anderszins ter beschikking stellen of verhandelen van wapens en/of munitie een beroep en/of gewoonte heeft gemaakt;

onder 3: in de periode van 1 december 2015 tot en met 29 november 2016 in Almere, althans in Nederland, heeft deelgenomen aan een criminele organisatie;

onder 4: op 29 november 2016 in Almere, samen met een ander, opzettelijk aanwezig heeft gehad ongeveer 70 gram hashish.

3 VOORVRAGEN

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het ten laste gelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

4 WAARDERING VAN HET BEWIJS

4.1

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie acht het onder 1, 2, 3 en 4 ten laste gelegde wettig en overtuigend te bewijzen.

4.2

Het standpunt van de verdediging

De raadsman is van mening dat het onder 1 ten laste gelegde kan worden bewezen verklaard, aangezien verdachte dit feit heeft bekend.

Ten aanzien van het onder 2 ten laste gelegde heeft de raadsman betoogd dat de intellectuele en/of materiële bijdrage van verdachte niet van voldoende gewicht was om te kunnen spreken van medeplegen, zodat verdachte van dit feit moet worden vrijgesproken. De raadsman is verder van mening dat niet bewezen kan worden dat daadwerkelijk sprake is geweest van handgranaten.

Ten aanzien van het onder 3 ten laste gelegde heeft de raadsman aangevoerd dat geen sprake is van een criminele organisatie en dat verdachte daarom moet worden vrijgesproken van dit feit. Mocht de rechtbank tot het oordeel komen dat wel sprake is van een criminele organisatie, dan kunnen de gedragingen van verdachte niet worden aangemerkt als deelneming aan een criminele organisatie, zodat verdachte op die grond van dit feit moet worden vrijgesproken.

Tot slot kan niet bewezen worden dat het aangetroffen materiaal daadwerkelijk hashish betrof, zodat ook ten aanzien van feit 4 vrijspraak moet volgen.

4.3

Het oordeel van de rechtbank

Ten aanzien van het onder 1 ten laste gelegde

Verdachte heeft het onder 1 ten laste gelegde feit bekend. De raadsman heeft geen vrijspraak voor dit feit bepleit. De rechtbank volstaat onder deze omstandigheden met een opsomming van de volgende bewijsmiddelen:

- een in de wettelijke vorm opgemaakt proces-verbaal van verhoor verdachte van 23 januari 2017, genummerd 1701160824.VH, opgemaakt door de politie Midden-Nederland, houdende een bekennende verklaring van verdachte, doorgenummerde pagina 730;

- een in de wettelijke vorm opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van 30 november 2016, genummerd 1611301010.AMB, opgemaakt door de politie Midden-Nederland, houdende het relaas van de verbalisant, doorgenummerde pagina’s 1998 tot en met 2002;

- een in de wettelijke vorm opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van 3 februari 2017, genummerd PL0900-2016368708-68, opgemaakt door de politie Midden-Nederland, houdende het relaas van de verbalisant, pagina’s 97 tot en met 106 van het in het onderzoek 09VIOOL opgemaakte FO-dossier.

Ten aanzien van het onder 2 ten laste gelegde

Voorhanden hebben van het wapen (Glock .26) en de munitie in de bank

De rechtbank begrijpt de tenlastelegging aldus dat het in de bank aangetroffen wapen en de daar aangetroffen munitie vallen onder feit 1, gelet op de onder dat feit genoemde datum, plaats en hoeveelheid patronen. Om die reden betrekt de rechtbank de aanwezigheid van dat wapen en die munitie niet bij de beoordeling van het bewijs van feit 2.

Wapen met zilveren slede

[medeverdachte 1] heeft verklaard dat er een wapen met een zilveren slede bij hem in huis heeft gelegen, dat dit wapen is verkocht en dat het een Glock 17 betrof.1 Ook heeft [medeverdachte 1] verklaard dat dit wapen door [A] in april 2016 gekocht was en dat hij toen heeft bemiddeld tussen [medeverdachte 2] en [A] .2 Er zat ook munitie bij, een stuk of 50 patronen.3

[verdachte] heeft verklaard dat er bij haar in huis een wapen met een zilveren slede heeft gelegen.4

Het is een feit van algemene bekendheid dat een Glock een pistool is dat valt onder categorie III van de Wet wapens en munitie.

Handgranaten

[medeverdachte 1] heeft verklaard dat er vier handgranaten bij hem in huis hebben gelegen. [medeverdachte 2] heeft ze bij [medeverdachte 1] gebracht. [medeverdachte 1] heeft verklaard dat hij het doodeng vond dat die dingen in zijn huis lagen. [medeverdachte 1] heeft ze vervolgens naar [B] gebracht, die wist iemand om ze aan te verkopen. [B] heeft ze verkocht voor € 200,- per stuk.5

[verdachte] heeft verklaard dat er handgranaten bij haar in huis hebben gelegen.6 Die handgranaten waren afkomstig van [medeverdachte 2] , hij is de enige die dit soort dingen doet.7

Het telefoongesprek van 1 november 2016 om 23:03:58 uur tussen [medeverdachte 1] en [B] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[B] = [B]

(…)

: ja? Hee en nog even wat. Die appeltjes van de kerstboom, als je die ook even bij de hand hebt.

[medeverdachte 1] : ja die heb ik bij de hand dan, kan ik regelen.

: Okee is goed jongen, ik spreek je wel morgen.

[medeverdachte 1] : Ja? Is goed man.8

Het telefoongesprek van 2 november 2016 om 16:49:55 uur tussen [medeverdachte 1] en [B] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[B] = [B]

[medeverdachte 1] : Waar je om vroeg, al 4 heb ik ervan binnen.

: Dat is goed toch.

[medeverdachte 1] : Moet ik die al brengen of eh.

: Mag. Wanneer?

[medeverdachte 1] : Ja want morgen ben ik er niet en vrijdag heb ik geen auto, dus kom ik liever vanavond even weet je?

: O je komt vanavond al.

[medeverdachte 1] : Ja als jij dat goed vind.

: Ik vind het goed ouwe. Voor mij geen probleem.

(…)

[medeverdachte 1] : Ja dan kom ik in ieder geval even met die 4 vanavond. Goed.

(…)9

Het telefoongesprek van 2 november 2016 om 19:49:58 uur tussen [medeverdachte 1] en [B] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[B] = [B]

: ja ja ik kom er aan

[medeverdachte 1] : Jo

: Kan je aanbellen, volgens mij zie ik je lichten al

[medeverdachte 1] : ja ja ja

: Nou kom verder man10

Het telefoongesprek van 2 november 2016 om 20:24:01 uur tussen [medeverdachte 1] en [verdachte] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[verdachte] = [verdachte]

(…)

: Ja dat is ook zo. Alles goed gegaan? Ja dus.

[medeverdachte 1] : Ja ja ja.

: Okee.

[medeverdachte 1] : Dan ben ik er maar vanaf weet je. Ik voel me toch niet echt lekker met die dingen in huis. Weg ermee.

: Nee natuurlijk niet.11

(…)

Het is een feit van algemene bekendheid dat handgranaten voorwerpen zijn die vallen onder categorie II sub 7 van de Wet wapens en munitie.

Nadere overwegingen ten aanzien van de handgranaten

Gelet op de verklaringen van [medeverdachte 1] en [verdachte] dat het handgranaten waren en dat ze er zenuwachtig van werden, alsmede gelet op de prijs die er blijkens de tapgesprekken voor is betaald en de omstandigheid dat uit de taps en ook overigens niet blijkt dater achteraf is geklaagd, stelt de rechtbank vast dat het om echte handgranaten gaat en niet bijvoorbeeld om dummies, zoals door de verdediging is gesuggereerd. Handgranaten vallen onder categorie II sub 7 van de Wet wapens en munitie.

Medeplegen

Verdachte was, gelet op haar eigen verklaringen, op de hoogte van de aanwezigheid van de wapens en de munitie in haar woning, waarover zij de beschikking had. Zij wist dat de wapens via haar echtgenoot van medeverdachte [medeverdachte 2] afkomstig waren en vervolgens aan anderen zouden worden verkocht of reeds waren verkocht. Deze omstandigheden leiden tot de conclusie dat verdachte samen met anderen de beschikking had over de wapens en de munitie en deze voorhanden heeft gehad en dat aldus sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking ten aanzien van het voorhanden hebben van deze wapens en munitie.

Het verweer wordt verworpen.

Beroep en/of gewoonte

De rechtbank leidt uit de bewijsmiddelen niet af dat verdachte een beroep en/of gewoonte heeft gemaakt van het ter beschikking stellen of verhandelen van wapens, munitie, wapenonderdelen en/of handgranaten. Verdachte zal daarom van dit bestanddeel van de tenlastelegging worden vrijgesproken.

Ten aanzien van het onder 3 ten laste gelegde

Juridisch kader

Op grond van vaste jurisprudentie is sprake van deelname aan een criminele organisatie indien een betrokkene behoort tot het samenwerkingsverband en een aandeel heeft in, dan wel ondersteuning biedt aan, gedragingen die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het oogmerk van de organisatie (HR 10 februari 2015, ECLI:NL:HR:2015:264 en HR 14 maart 2017, ECLI:NL:HR: 2017:413).

Enerzijds is voor deelneming aan een criminele organisatie voldoende dat een verdachte in zijn algemeenheid - in de zin van voorwaardelijk opzet - weet dat de organisatie het plegen van misdrijven tot oogmerk heeft, maar anderzijds is niet vereist dat de verdachte enige vorm van opzet heeft op de door de criminele organisatie beoogde concrete misdrijven. Wetenschap van één of meer concrete misdrijven is niet vereist (HR 8 oktober 2002, ECLI:NL:HR:2002:AE3565).

Voor de bewezenverklaring van ‘een organisatie’ als bedoeld in artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht is vereist dat sprake is van een samenwerkingsverband, met een zekere duurzaamheid en structuur, tussen de verdachte en ten minste één andere persoon (HR 26 oktober 1993, LJN AD1974, NJ 1994, 161). Niet is vereist dat daarbij komt vast te staan dat een persoon om als deelnemer aan die organisatie te kunnen worden aangemerkt moet hebben samengewerkt met, althans bekend moet zijn geweest met alle andere personen die deel uitmaken van de organisatie (ECLI:NL:HR:2004:AQ8470) of dat de samenstelling van het samenwerkingsverband steeds dezelfde is (HR 29 januari 1991, NJB 1991, 50).

Om te kunnen vaststellen of verdachte heeft deelgenomen aan een criminele organisatie heeft de rechtbank bezien of sprake is geweest van een gestructureerd samenwerkingsverband, waarin de deelnemers in een zekere duurzame onderlinge samenwerking hebben deelgenomen. Vervolgens heeft de rechtbank bezien of verdachte tot dit samenwerkings-verband behoorde, daar een aandeel in heeft gehad, dan wel dat verdachte de criminele organisatie heeft ondersteund met gedragingen die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het oogmerk van de organisatie. Daarbij moet worden opgemerkt dat voor deelneming aan een criminele organisatie niet nodig is dat verdachte zelf aan de beoogde strafbare feiten heeft meegedaan. Het gaat om betrokkenheid bij de organisatie en niet om betrokkenheid bij een bepaald delict. Zelfs gedragingen die als medeplichtigheid aan een misdrijf kunnen worden beschouwd, waarop het oogmerk van de criminele organisatie was gericht, kunnen als deelnemingshandelingen worden gekwalificeerd.

Bewijs

De rechtbank verwijst voor de bewijsmiddelen voor dit feit naar de bewijsmiddelen zoals opgenomen in de aan dit vonnis gehechte bijlage II. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die als oogmerk had het plegen van misdrijven, namelijk het doen binnenkomen van essentiële wapenonderdelen van categorie III en het overdragen van wapens en munitie van de categorieën II en III.

Er was sprake van een gestructureerd samenwerkingsverband en ieder heeft een aandeel gehad in, dan wel ondersteunende gedragingen verricht die strekten tot of rechtstreeks verband hielden met de verwezenlijking van het oogmerk van de organisatie.

Werkwijze van de organisatie

Uit de bewijsmiddelen volgt dat er gedurende meerdere jaren uit Amerika en Oostenrijk onderdelen van wapens van het merk Glock werden geïmporteerd. Deze onderdelen werden in kleine hoeveelheden in pakketjes verstopt en naar verschillende adressen in Nederland verzonden. Betalingen voor deze onderdelen werden vanaf verschillende rekeningnummers of stortingen bij Western Union door verschillende personen verricht. Van deze onderdelen werden complete wapens samengesteld en deze wapens werden vervolgens verkocht. Naast deze samengestelde wapens werden ook andere (automatische) wapens, wapenonderdelen, munitie, handgranaten en elektronische ontstekers verkocht. De verschillende leden van de criminele organisatie, te weten [medeverdachte 2] , [medeverdachte 1] , [medeverdachte 3] , [medeverdachte 4] , [medeverdachte 5] en verdachte hadden ieder hun eigen aandeel in de organisatie. Uit de bewijsmiddelen volgt dat verdachte met ten minste één ander lid van de organisatie op meerdere momenten contact heeft gehad. Dat verdachte mogelijk niet alle leden van de organisatie kende, is – zoals hiervoor in het juridische kader is opgenomen – geen vereiste voor een bewezenverklaring.

Oogmerk en deelname door verdachte

[verdachte] heeft haar woning beschikbaar gesteld voor het maken van afspraken, het sluiten van deals en het bewaren van wapens en handgranaten. Bovendien heeft zij pakketjes en een wapenkoffer in ontvangst genomen en heeft zij tweemaal geld (opbrengst van de wapenhandel) gegeven aan [medeverdachte 2] . Haar man heeft een bemiddelende rol gespeeld in de organisatie en [verdachte] heeft dit mede mogelijk gemaakt.

Hiermee heeft [verdachte] een aandeel gehad in de gedragingen die hebben gestrekt tot de verwezenlijking van het oogmerk van de organisatie. Hieruit volgt bovendien dat [verdachte] wetenschap had van dit criminele oogmerk van de organisatie.

Kennelijke verschrijving

Uit de inhoud van de bewijsmiddelen met betrekking tot de import volgt dat verschillende essentiële onderdelen van wapens (zoals sledes, lopen en kasten) vanuit (met name) Amerika en Oostenrijk naar Nederland werden verstuurd, waarna deze werden samengesteld tot een wapen. Ten aanzien van de import is het doen binnenkomen van wapens en munitie ten laste gelegd. De opsteller van de tenlastelegging heeft evenwel kennelijk bedoeld om essentiële onderdelen van wapens van categorie III ten laste te leggen. Zij heeft de tenlastelegging derhalve verbeterd gelezen.

Ten aanzien van het onder 4 ten laste gelegde

[medeverdachte 1] heeft verklaard dat er in zijn woning een plakje hasj van ongeveer 70 gram is aangetroffen.12 Ook heeft [medeverdachte 1] verklaard dat hij de hasj al jaren in huis heeft en er af en toe wat van gebruikt als hij niet kan slapen.13

Op 29 november 2016 heeft een doorzoeking plaatsgevonden in de woning van [medeverdachte 1] en [verdachte] aan de [adres] in [woonplaats] . Daarbij werd een plak hashish aangetroffen.14

Overweging

Hoewel de aangetroffen plak hasj niet is getest, stelt de rechtbank vast dat het materiaal de werkzame stof in hashish bevatte. [medeverdachte 1] heeft verklaard dat hij wel eens wat van de plak gebruikt heeft en hij heeft niet verklaard dat het gebruik van dit materiaal geen effect op hem had.

Hashish is een middel dat vermeld staat op de bij de Opiumwet behorende lijst II.

5 BEWEZENVERKLARING

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte:

Feit 1

op 29 november 2016 te Almere, tezamen en in vereniging met anderen een wapen van categorie III, te weten een vuurwapen, pistool, Glock, van categorie III en munitie, te weten 25 patronen en 30 patronen van categorie III, voorhanden heeft gehad;

Feit 2

in de periode van 1 december 2015 tot en met 29 november 2016 in Nederland, tezamen en in vereniging met anderen, een wapen en munitie van categorie II en III te weten een pistool, Glock, kaliber 9 mm en scherpe patronen, kaliber 9 mm en handgranaten voorhanden heeft gehad;

Feit 3

in de periode van 1 december 2015 tot en met 29 november 2016 in Nederland heeft deelgenomen aan een organisatie, welke bestond uit natuurlijke personen te weten

zij, verdachte, en [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] en [medeverdachte 5] , en [medeverdachte 3] en [medeverdachte 4] ,

welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven, namelijk het doen binnenkomen van essentiële wapenonderdelen van categorie III en het overdragen van wapens en munitie van de categorieën II en III;

Feit 4

op 29 november 2016 te Almere, tezamen en in vereniging met een ander

opzettelijk aanwezig heeft gehad een hoeveelheid van meer dan 30 gram van een materiaal bevattende een gebruikelijk vast mengsel van hennephars en plantaardige elementen van hennep waaraan geen andere substanties zijn toegevoegd (hashish), zijnde hashish een middel vermeld op de bij de Opiumwet behorende lijst II.

Voor zover in het bewezen verklaarde deel van de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze in de bewezenverklaring verbeterd. Verdachte is daardoor niet in de verdediging geschaad.

Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd is niet bewezen. Verdachte wordt hiervan vrijgesproken.

6 STRAFBAARHEID VAN DE FEITEN

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezen verklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.

Het bewezen verklaarde levert volgens de wet de volgende strafbare feiten op:

onder 1: medeplegen van handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een vuurwapen van categorie III,

en,

medeplegen van handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie;

onder 2: medeplegen van handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een wapen van categorie II, meermalen gepleegd,

en,

medeplegen van handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een vuurwapen van categorie III,

en,

medeplegen van handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie;

onder 3: deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven;

onder 4: medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 3 onder C van de Opiumwet gegeven verbod.

7 STRAFBAARHEID VAN VERDACHTE

Over verdachte is een pro justitia rapport opgemaakt. Dit rapport van 28 september 2017, opgemaakt door J.P.M. van der Leeuw, psycholoog, houdt onder meer het volgende in.

Bij verdachte is sprake van een gespecificeerde dissociatieve stoornis en van een stoornis in middelengebruik. Hiervan was ook sprake ten tijde van het ten laste gelegde. Verdachte heeft een belaste jeugd gekend die geresulteerd heeft in een gebrekkig zelfgevoel en een zwakke identiteit. Daardoor is verdachte beïnvloedbaar, kan zij moeilijk haar eigen grens aangeven en stelt zij zich afhankelijk op. Verdachte heeft niet in volledige vrijheid over haar wil kunnen beschikken en overeenkomstig kunnen handelen. Geadviseerd wordt verdachte het ten laste gelegde in verminderde mate toe te rekenen.

De rechtbank is gelet op de conclusie van de deskundigen van oordeel dat het hiervoor bewezen verklaarde in verminderde mate aan verdachte kan worden toegerekend.

Verdachte is strafbaar, omdat niet is gebleken van een omstandigheid die haar strafbaarheid geheel uitsluit.

8 OPLEGGING VAN STRAF

8.1

De vordering van de officier van justitie

De officier van justitie heeft gevorderd verdachte ter zake van het door de officier van justitie bewezen geachte te veroordelen tot:

- een gevangenisstraf van 6 maanden, geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren, met als (bijzondere) voorwaarde dat verdachte de reeds ingezette behandeling voortzet;

- een taakstraf van 180 uren, met aftrek van het voorarrest, indien niet of niet naar behoren verricht te vervangen door 90 dagen hechtenis.

8.2

Het standpunt van de verdediging

De verdediging is van mening dat, in het geval de rechtbank tot strafoplegging komt, volstaan kan worden met een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest en verzocht is het advies van de reclassering te volgen om een (deels) voorwaardelijke werkstraf op te leggen. De verdediging heeft aangegeven dat verdachte de behandeling die zij al volgt bij De Waag ook in een vrijwillig kader zal voortzetten.

8.3

Het oordeel van de rechtbank

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals ter terechtzitting is gebleken.

Verdachte heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die zich heeft bezig gehouden met het importeren van wapenonderdelen en de handel in vuurwapens en munitie. Verdachte heeft onder meer samen met [medeverdachte 1] te verhandelen wapens, munitie en handgranaten in haar woning bewaard. Verdachte heeft hiermee bijgedragen aan het gevaar van het ongecontroleerde bezit van voornoemde wapens in de samenleving. De illegale handel in vuurwapens dient met het oog op de veiligheid van personen en ter voorkoming van gevoelens van onveiligheid in de samenleving streng te worden bestraft. Verdachte heeft weliswaar geen hoofdrol, maar wel een ondersteunende rol gehad in deze criminele organisatie. Met haar handelen heeft zij een bijdrage geleverd aan het verkopen van wapens en munitie. Verdachte heeft op verschillende momenten wapens, munitie en handgranaten in haar woning bewaard, wat verontrustend is , zeker wanneer men zich realiseert dat ook kinderen in diezelfde woning verbleven. Verdachte heeft zich geen rekenschap gegeven van het gevaar dat zij hiermee voor de samenleving heeft veroorzaakt, terwijl verdachte wist dat de verhandelde wapens bij gebruik dodelijk kunnen zijn.

Daarnaast heeft verdachte softdrugs aanwezig gehad. Softdrugs vormen een risico voor de volksgezondheid. Daarnaast veroorzaakt het gebruik van dergelijke middelen, door vaak daarmee gepaard gaand crimineel gedrag, onrust en schade in de samenleving.

Met betrekking tot de persoon van verdachte heeft de rechtbank rekening gehouden met een verdachte betreffend uittreksel uit de justitiële documentatie van 28 december 2017. Hieruit blijkt dat verdachte niet eerder is veroordeeld voor het plegen van strafbaar feiten.

De rechtbank houdt er bovendien bij de oplegging van de straf in strafverminderende zin rekening mee dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank heeft kennis genomen van het meest recente rapport van de reclassering van 7 februari 2018, waaruit onder meer blijkt -kort gezegd- dat verdachte inmiddels ruim een jaar positief heeft meegewerkt aan het reclasseringstoezicht dat bij de schorsing van haar voorlopige hechtenis is opgelegd en dat zij zich aan alle voorwaarden heeft gehouden. Verdachte is in behandeling bij De Waag. Geadviseerd wordt een (deels) voorwaardelijke taakstraf op te leggen.

Gelet op alle hiervoor genoemde omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van 6 maanden noodzakelijk is. Deze gevangenisstraf zal de rechtbank echter voorwaardelijk opleggen om aan de persoonlijke belangen van verdachte – waaronder de zorg voor de kinderen – tegemoet te komen en haar ervan te weerhouden in de toekomst opnieuw strafbare feiten te plegen. Hierbij zal de rechtbank voor de noodzakelijk geachte begeleiding van verdachte na te melden bijzondere voorwaarde opleggen.

Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat, gelet op de ernst van de strafbare feiten, een taakstraf van 180 uur passend en geboden is.

9 TOEPASSELIJKE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN

De beslissing berust op de artikelen

  • -

    47, 57 en 140 van het Wetboek van Strafrecht;

  • -

    26 en 55 van de Wet wapens en munitie;

  • -

    3 en 11 van de Opiumwet;

zoals deze artikelen luidden ten tijde van het bewezen verklaarde.

10 BESLISSING

De rechtbank:

Bewezenverklaring

- verklaart het onder 1, 2, 3 en 4 ten laste gelegde bewezen zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld;

- verklaart het meer of anders ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;

Strafbaarheid

- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar en kwalificeert dit zoals hiervoor in rubriek 6 is vermeld;

- verklaart verdachte strafbaar;

Oplegging straf

- veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 6 maanden;

- bepaalt dat deze gevangenisstraf niet zal worden ten uitvoer gelegd, tenzij de rechter later anders gelast op grond van het feit dat verdachte de hierna te melden algemene en bijzondere voorwaarde niet heeft nageleefd;

- stelt daarbij een proeftijd van 2 (twee) jaren vast;

- stelt als algemene voorwaarden dat verdachte:

* zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;

* ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking verleent aan het nemen van één of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbiedt;

* medewerking verleent aan het reclasseringstoezicht, bedoeld in artikel 14d, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht, de medewerking aan huisbezoeken daaronder begrepen;

- stelt als bijzondere voorwaarde dat verdachte gedurende de proeftijd:

* de reeds gestarte behandeling bij De Waag zal voortzetten, zolang de reclassering dit noodzakelijk acht;

- waarbij de reclassering opdracht wordt gegeven toezicht te houden op de naleving van de bijzondere voorwaarde en verdachte ten behoeve daarvan te begeleiden;

- veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 180 uren;

- beveelt dat voor het geval verdachte de taakstraf niet of niet naar behoren verricht de taakstraf wordt vervangen door 90 dagen hechtenis;

- bepaalt dat de tijd, door verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de taakstraf in mindering zal worden gebracht, berekend naar de maatstaf van 2 uren taakstraf per dag;

Voorlopige hechtenis

- heft op het geschorste bevel tot voorlopige hechtenis.

Dit vonnis is gewezen door mr. V. van Dam, voorzitter, mrs. A.G. Bakker en J.A. Spee, rechters, in tegenwoordigheid van mr. S. Prinsen, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 5 april 2018.

Bijlage I: de tenlastelegging

Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:

Feit 1

zij op of omstreeks 29 november 2016 te Almere, althans in Nederland

tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen,

een of meer wapens van categorie III, te weten een vuurwapen, pistool, Glock, van categorie III en/of

munitie, te weten 25 patronen en/of 30 patronen van categorie III en/of II,

voorhanden heeft gehad;

De in deze telastelegging gebruikte termen en uitdrukkingen worden, voorzover daaraan in de Wet wapens en munitie betekenis is gegeven, geacht in dezelfde betekenis te zijn gebezigd;

art 26 lid 1 Wet wapens en munitie

Feit 2

zij op een of meerdere tijdstippen in of omstreeks de periode van 1 december 2015 tot en met 29 november 2016 te Almere en/of elders in Nederland,

tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen,

een of meerdere wapens en/of munitie van categorie II, en/of III te weten een of meerdere pisto(o)l(en), Glock, kaliber 9 mm en/of scherpe patronen, kaliber 9 mm en/of sledes/lopen (,althans (essentiële onderdelen van) vuurwapens) en/of handgranaten voorhanden heeft gehad

en van het in strijd met de wet vervaardigen, transformeren, uitwisselen of

anderszins ter beschikking stellen of verhandelen van wapens en/of munitie een beroep en/of gewoonte heeft gemaakt;

De in deze telastelegging gebruikte termen en uitdrukkingen worden, voorzover

daaraan in de Wet wapens en munitie betekenis is gegeven, geacht in dezelfde

betekenis te zijn gebezigd;

art 26 lid 1 Wet wapens en munitie

Feit 3

zij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 1 december 2015 tot en met 29 november 2016 te Almere, althans in Nederland, heeft deelgenomen aan een organisatie, welke bestond uit een of meer natuurlijke perso(o)n(en) te weten

zij, verdachte en/of [medeverdachte 2] en/of [medeverdachte 1] en/of [medeverdachte 5] , en/of [medeverdachte 3] en/of [medeverdachte 4] en/of [getuige 1]

welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven, namelijk

het doen binnenkomen en/of doen uitgaan van wapens en munitie van de categorieën II en III en/of het overdragen van wapens en munitie van de categorieën II en III en/of het voorhanden hebben van wapens en munitie van de categorieën II en III;

art 140 lid 1 Wetboek van Strafrecht

Feit 4

zij op of omstreeks 29 november 2016 te Almere, althans in Nederland

tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,

opzettelijk aanwezig heeft gehad ongeveer 70 gram, in elk geval een hoeveelheid van meer dan 30 gram, van een materiaal bevattende een gebruikelijk vast mengsel van hennephars en plantaardige elementen van hennep waaraan geen andere substanties zijn toegevoegd (hashish), zijnde hashish een middel vermeld op de bij de Opiumwet behorende lijst II

art 3 sub C Opiumwet

Bijlage II: Bewijsmiddelen criminele organisatie 15

Voorhanden hebben en overdagen van wapens, wapenonderdelen dan wel munitie

[medeverdachte 1] heeft bij de politie verklaard dat de specialiteit van [medeverdachte 2] Glocks was, dat [medeverdachte 2] de 17, de 19, de 43 en de 26 kon leveren.16 [medeverdachte 2] doet dat via Amerika en via Duitsland en Oostenrijk en dan wordt het een geheel. Hij zet het zelf in elkaar.17

[verdachte] heeft verklaard dat [medeverdachte 2] in wapens doet en dat alle wapens van [medeverdachte 2] komen.18

Uit het proces-verbaal wapenonderzoek van de politie Eenheid Amsterdam blijkt dat normaliter gesteld kan worden dat een vuurwapen van het merk Glock is voorzien van drie serienummers (slede, loop, kast), waarbij in principe het vuurwapennummer gelijk is. Een nieuwe opvallende lijn sinds een aantal jaren zijn de zogenaamde samengestelde Glocks, waarbij de bovenzijde bestaande uit de loop en de slede afkomstig is uit de Verenigde Staten en de onderzijde uit een Europees land, meestal Oostenrijk.19

Het gesprek tussen de stelselmatige informatie inwinner A-4002 (‘Ik’) en verdachte (‘ [medeverdachte 2] ’) en [medeverdachte 1] (‘ [medeverdachte 1] ’) houdt onder meer het volgende in:

Ik: Een paar Glock's ofzo."

[medeverdachte 1] : Naaaaa, dat is helemaal [medeverdachte 2] zijn handel, toch [medeverdachte 2] ?

[medeverdachte 2] : Ja dat is mijn ding. Ik zit al heel lang in de Glock's.20

[adres] in Almere

Op 29 november 2016 heeft een doorzoeking plaatsgevonden in de woning van [medeverdachte 2] aan de [adres] in [woonplaats] . Daarbij werden zeven sledes en lopen van een vuurwapen en 100 patronen 9 x 19 mm aangetroffen.21

De sledes en lopen worden beschouwd als wapens van categorie III van de Wet wapens en munitie. De patronen zijn munitie van categorie III van de Wet wapens en munitie. 22

[medeverdachte 2] heeft verklaard dat de wapenonderdelen die in zijn woning in Almere zijn aangetroffen, van hem zijn.23

[adres] in [woonplaats] , Polen

Op 5 december 2016 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in de woning [adres] in [woonplaats] te Polen. Daarbij werden in de kluis in de garage 4 vuurwapens van het merk ‘Glock’ aangetroffen en 128 patronen.24

De vier vuurwapens van het merk ‘Glock’ zijn wapens van categorie III van de Wet wapens en munitie. De patronen zijn munitie van categorie III van de Wet wapens en munitie.25

[medeverdachte 2] heeft over het huis in Polen verklaard dat [medeverdachte 5] (de rechtbank begrijpt: [medeverdachte 5]) geen weet heeft van de daar aangetroffen goederen. Die goederen lagen in de kluis in de garage.26

12 september 2016

[medeverdachte 1] heeft verklaard dat [medeverdachte 2] op 12 september 2016 bij hem thuis kwam met twee Glocks, een 26 en een 19. Deze Glocks heeft [medeverdachte 2] aan [C] laten zien en [C] koos voor de 26. Later die avond heeft [C] € 3.000,- bij [medeverdachte 1] gebracht. Het wapen bleef bij [medeverdachte 1] liggen27 en werd door de politie op 29 november 2016 in de bank van [medeverdachte 1] aangetroffen28. De munitie die eveneens is aangetroffen hoort volgens [medeverdachte 1] bij het wapen.29 Het geld heeft [medeverdachte 2] later bij [medeverdachte 1] opgehaald. Het koffertje van de Glock 26 die [C] had gekocht sloot niet goed en [medeverdachte 2] heeft een week of drie later een nieuw koffertje gebracht.30

Ook heeft [medeverdachte 1] verklaard dat het een samengesteld wapen betreft, omdat het door [medeverdachte 2] was geleverd.31

Het bleek te gaan om een wapen, pistool merk Glock, model 26, en munitie (te weten 55 scherpe patronen, 9 mm) van categorie III in de zin van de Wet wapens en munitie. Het wapen was voorzien van wapennummers [C] (slede/loop) en [C] (kast).32

[verdachte] heeft verklaard dat het zou kunnen dat het wapen dat in haar bank is aangetroffen, voor Jermaine was33 en dat [medeverdachte 2] een keer een koffertje dat bestemd was om een pistool in te doen bij haar heeft gebracht34.

In het ‘Viber’-chat gesprek van 11 september 2016 tussen [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] wordt onder meer door [medeverdachte 2] gezegd: “Zorg dat je vriend ongeveer 15.30 uur bij jou is! Voor die auto!”.35

Het telefoongesprek van 11 september 2016 om 20.37 uur tussen [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

: He luister kan jij hem bellen en zeggen dat die geld voor twee mee moet nemen?

[medeverdachte 1] : ehh ja als ie die tweede ook neemt bedoel je?

: luister, luister ik kom morgen.36

Het telefoongesprek van 12 september 2016 om 9.35 uur tussen [A] en [medeverdachte 1] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[A] = [A]

[medeverdachte 1] : spreek jij je zwager straks nog, of niet.

: ja,…(niet te verstaan)

[medeverdachte 1] : hey want die kale komt vanmiddag ff met 2, als je begrijpt wat ik bedoel.

: oh, oke

[medeverdachte 1] : dus mocht ie nou zelf ook 1 willen moet die ook die papieren ff meenemen.

: oke

[medeverdachte 1] : snap je?

: oke, oke…maar he ja nee ik ga niets over hem zeggen

[medeverdachte 1] : oke is goed man. Hij is om half, half 4

: half 4

[medeverdachte 1] : ja

: oke is goed, zorg ik dat ie er is. Goed jongen.37

Door het observatieteam is op 12 september 2016 gezien dat [medeverdachte 2] om 15.05 uur de woning van [medeverdachte 1] binnenging en dat om 15.06 uur een andere man arriveerde en de woning binnenging. Om 15.11 uur wordt gezien dat [medeverdachte 2] een bruine kartonnen doos uit de kofferbak van zijn auto pakt en met de doos de woning binnen ging.38

Het telefoongesprek van 12 september 2016 om 17.17 uur tussen [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

: uhh, maar als ik terugkom kom, dan kom ik weer langs, dan kom ik een beetje langs Almere, dus heb hij dan al die papieren gebracht of niet?

[medeverdachte 1] : ja volgens mij wel want hij zou straks wel komen dus uh, bel me even als je weg rijdt uit Amersfoort, dan weet ik of ie geweest is ja of de nee

(…)

: en dan wil hij nog een nieuw doosje

[medeverdachte 1] : ja een mierenneuker is het (-lachend-)

: nou (-lachend-) dat ene klepje gaat toch (niet te verstaan)… wat is dat voor een gehouwehoer allemaal man

[medeverdachte 1] : ja, maar hij is echt heel, dat leg ik je nog wel een keertje uit

: ja joh, maar dat komt goed joh, ik geef hem een gouwe doos

[medeverdachte 1] : hij zei net tegen mij ook nog hé

: wat dan?

[medeverdachte 1] : dat ie weg reed, let je er wel op dat ik dat doosie nog krijg. Ja komt goed joh.39

Het telefoongesprek van 12 september 2016 om 20.55 uur tussen [medeverdachte 1] en [verdachte] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[verdachte] = [verdachte]

[medeverdachte 1] : had [medeverdachte 2] het nog wel even geteld bij je?

: Wattu

[medeverdachte 1] : had ie het nog wel even geteld bij je?

: ja ja ja hij heb geteld, de zevenhonderd euro, ligt in de la

[medeverdachte 1] : oke

: en een nieuw koffertje

[medeverdachte 1] : hebt ie een nieuw koffertje al?

: ja, ligt op de stoel

[medeverdachte 1] : (-lachend-) oh, echt?

: en dan moet ik zo lachen, dat wel gewoon met zijn handen hè

(…)40

Op 12 september 2016 om 20.58 uur stuurt [medeverdachte 1] aan [medeverdachte 2] via Viber-chat het bericht: “Bedankt voor de koffer”.41

Wapen met zilveren slede

[medeverdachte 1] heeft verklaard dat er een wapen met een zilveren slede bij hem in huis heeft gelegen, dat dit wapen is verkocht en dat het een Glock 17 betrof.42 Ook heeft [medeverdachte 1] verklaard dat dit wapen door [A] in april 2016 gekocht was en dat hij toen heeft bemiddeld tussen [medeverdachte 2] en [A] .43 Er zat ook munitie bij, een stuk of 50 patronen.44

[verdachte] heeft verklaard dat er bij haar in huis een wapen met een zilveren slede heeft gelegen.45

Het is een feit van algemene bekendheid dat een Glock een pistool is dat valt onder categorie III van de Wet wapens en munitie.

Aangetroffen vuurwapens bij [getuige 1]

In de woning van [getuige 1] in [woonplaats] werden op 19 december 2016 in een tas een automatisch wapen, drie met patronen gevulde magazijnen bestemd voor het automatische wapen, diverse kasten van het merk Glock, twee pistolen van het merk Glock, elektronische ontstekers, losse onderdelen van een vuurwapen, waaronder een loop, en munitie aangetroffen.46

De 11 kasten (grepen)47 van het merk Glock betreffen alle een wezenlijk en specifiek onderdeel van een wapen van categorie III van de Wet wapens en munitie. De pistolen48 van het merk Glock, model 17, zijn vuurwapens van categorie III van de Wet wapens en munitie. Beide pistolen bleken samengesteld uit minimaal twee wapens. De loop49 van een vuurwapen, merk American Tactical, is een wezenlijk en specifiek onderdeel van een vuurwapen van categorie III van de Wet wapens en munitie. Het machinegeweer50, merk Zastava, is een wapen van categorie II van de Wet wapens en munitie. De drie patroonmagazijnen51 zijn een wezenlijk en specifiek onderdeel van een machinegeweer, categorie II van de Wet wapens en munitie. De 431 scherpe patronen52 zijn munitie van categorie III van de Wet wapens en munitie.

De elektronische ontstekers zijn gezien de opbouw, werking en uitwerking, aan te merken als onderdelen die specifiek bestemd zijn voor die wapens en van wezenlijke aard zijn van voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door middel van een ontploffing zoals vermeld in de Wet wapens en munitie onder artikel 2, lid 1, categorie II, 7°.53

[getuige 1] heeft verklaard dat [medeverdachte 2] half november 2016 vroeg of hij een tas bij hem mocht neerleggen. [medeverdachte 2] heeft de tas op zolder neergelegd.54

Het telefoongesprek van 8 november 2016 om 13.21 uur tussen [medeverdachte 2] en [getuige 1] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] (de rechtbank begrijpt: [medeverdachte 2]) bun [medeverdachte 2] 8130

[getuige 1] : [medeverdachte 2] .

[medeverdachte 2] : Ja met [medeverdachte 2] , hee waar ben je?

[getuige 1] : Ik kom er aan, wacht, waar ben eh ben je in Kampen?

[medeverdachte 2] : Ja ja ik sta bij de zaak.

[getuige 1] : Okee ik kom er aan.

[medeverdachte 2] : Okee.55

Op de hengsels van de bij [getuige 1] aangetroffen tas, alsmede op de hengsels van de tas waarin het automatische wapen (AK47) zat, werden DNA-sporen van [medeverdachte 2] aangetroffen.56

Aangetroffen vuurwapens bij [medeverdachte 3]

In de woning van [medeverdachte 3] werden op 1 november 2016 onder meer een pistool van het merk Glock 43, kaliber 9x19/9 mm57, een pistoolmitrailleur van het merk R9, kaliber 9x19/9 mm58, en 25 patronen, kaliber 9x19/9 mm Luger59, aangetroffen.60

Het pistool van het merk Glock 4361 is een vuurwapen van categorie III van de Wet wapens en munitie. Uit onderzoek blijkt dat het hier gaat om een samengestelde Glock, waarbij de slede en de loop voorzien zijn van het serienummer [serienummer] en het greepstuk is voorzien van serienummer [serienummer] .62 De pistoolmitrailleur63 is een vuurwapen van categorie II van de Wet wapens en munitie. De patronen64 zijn munitie van categorie III van de Wet wapens en munitie. [medeverdachte 1] heeft verklaard dat [medeverdachte 2] wapens bewaarde bij [medeverdachte 3] .65

Op de bij [medeverdachte 3] aangetroffen Glock 43 werden DNA-sporen aangetroffen van [medeverdachte 2] .66

Het telefoongesprek van 3 november 2016 tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 3] = [medeverdachte 3]

(…)

: nee, nee, nee ik moet je zodra je terug ...nee ehh arrestatieteam dinsdagochtend bij mij naar binnen. Nadat ik ehh maandag ff weg was geweest. Ik denk dat iemand iets niet goed gedaan heeft daaro.

[medeverdachte 2] : en nu?

: en nu, nou ik spreek je wel. Ze hebben mij vastgehouden maar ja ik had een tas van iemand gestald die ik niet weet ehh ene dat het niet van mij is en ehh

[medeverdachte 2] : wacht, wacht, wacht dus wat ik bij jou heb gebracht is weg?

: ja

(…)

[medeverdachte 2] : maar wacht ff, wacht ff, dus wat ik bij jou gebracht heb is ook weg?

: nee laten we nou maar niet zo over de telefoon als je begrijpt wat ik bedoel.

[medeverdachte 2] : ja oke maar deze hebben ze toch niet gevonden bij jou of wat?

: jawel, deze lagen bij mij en ze liggen er nog dus ik vertrouw ze niet meer.

[medeverdachte 2] : maar dat is dus niet weg bij mij, van mij?

: alles is weg, alles is weg.

(…)

: laat ik je spreken als je hier bent want dit is ehh dit gaat zo niet.

[medeverdachte 2] : nee oke maar anders ben jij niet waar je nu bent toch of wat?

: nee, ik ehh ze hebben mij geloofd dat ik eh dat iemand dus een tas bij mij gestald heeft en dat ik niet wist wat er in zat. En daarom ben ik thuis.

(…)

[medeverdachte 2] : maar alles is weg?

: alles is weg. Ik heb geluk gehad.. mijn advocaat zegt reken maar op een jaar of twee jaar.

[medeverdachte 2] : dus in principe wat je waarvoor je van de week bij mij weggeweest bent

: ja

[medeverdachte 2] : is ook weg?

: deze telefoon is heet man! Deze telefoon hebben ze laten liggen. Wanneer ben je terug?

[medeverdachte 2] : he?

: wanneer ben je terug?

[medeverdachte 2] : ja ik rij morgen weg.

: ok, laten we elkaar zien als je terug bent.67

Op 28 november 2016 stapt er een man bij [medeverdachte 2] in de auto en hebben [medeverdachte 2] en deze man een gesprek, waarbij onder meer het volgende werd gezegd:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

NN = de passagier van [medeverdachte 2]

: hee luister, ja aan mijn kant zijn veel dingen gebeurd,

NN: ok, maar die zijn gewoon goeie?

: nou niet helemaal

NN: o, ok

: sowieso ben ik pas op vakantie geweest

NN: ok

: en was niet zo’n goeie vakantie, en waarom was het niet zo’n goeie vakantie, omdat ongeveer een week anderhalve week voor die vakantie

NN: ja

M: is een goeie vriend van mij is opgepakt

NN: o jee

: maar ik ga je uitleggen waarom

NN: ok

: probleem is, die vriend van mij heb ge, nee er is iemand die belt me op

NN: ok

: en die zegt ik heb deze nodig

NN: ja

: dus wat gebeurt er, ik bel een vriend van mij op die die heeft

NN: ok

: maar ik zeg tegen die vriend van mij, er is iemand die heeft wat nodig

NN: ok

: hij zegt is geen probleem, dus ik bel die jongen op die mij gebeld heeft die dat nodig heeft

NN: ok

: maar hij had mij eerst gebeld he die jongen, en die belt me op, hij zegt ja hij kan naar mij toe komen naar m’n huis

NN: ok

: om vijf uur in de middag

NN: ok

: maar wat gebeurt er nou, die vriend van mij rijdt daar naartoe, gaat daar naar binnen in die huis, maar die jongen die daar was, die wilde dat niet kopen

NN: ok

: hij zei ja is niet helemaal nieuw en blablabla

NN: ok

: luister, zag er goed uit dus ik zeg ziet er goed uit ziet er goed uit

NN: ok

: maar wat gebeurt, dus hij kocht niet, en hij gaat weer uit die huis. Met een tas

NN: ok

: maar die vriend van mij gaat naar huis, volgende dag om half tien komt uh, de special force, smashes the door, en arrested. Maar hij had niet alleen eentje thuis maar hij had nog drie andere ook thuis dus totaal vier van deze

NN: maar hoe kon dat? Misschien van die jongen

: luister die jongen die is denk ik afgeluisterd

NN: oooo

: en hij belt mij, maar ik heb met die vriend van mij ook één op één. Dus ik heb niet gebeld vanuit die telefoon

NN: ok

: maar ik denk doordat er is afgesproken afspraak om vijf uur, is politie daar naartoe gegaan, heeft observatie gedaan, en zag die vriend van mij naar binnen toen en naar buiten gaan, maar wat hebben ze nou gedaan, ze hebben waarschijnlijk de kenteken gepakt, en die vriend van mij, een beetje stom, heeft kenteken op z’n eigen echte adres. Dus hij is gepakt. Maar vervelende van dat is, ja ik weet nou niet wat hij verder allemaal68

Handgranaten

[medeverdachte 1] heeft verklaard dat er vier handgranaten bij hem in huis hebben gelegen. [medeverdachte 2] heeft ze bij [medeverdachte 1] gebracht. [medeverdachte 1] heeft verklaard dat hij het doodeng vond dat die dingen in zijn huis lagen. [medeverdachte 1] heeft ze vervolgens naar [B] gebracht, die wist iemand om ze aan te verkopen. [B] heeft ze verkocht voor € 200,- per stuk. [medeverdachte 2] wilde er € 150,- per stuk voor hebben. Van de € 800,- was er dus € 100,- voor [medeverdachte 1] en € 100,- voor [B] .69

[medeverdachte 1] heeft ook verklaard dat [medeverdachte 2] in eerste instantie vijf handgranaten had gebracht, maar er één weer meteen mee terug had genomen, omdat hij daar al een koper voor had.70

[verdachte] heeft verklaard dat er handgranaten bij haar in huis hebben gelegen.71 Die handgranaten waren afkomstig van [medeverdachte 2] , hij is de enige die dit soort dingen doet.72 [verdachte] heeft uit een gesprek bij haar thuis afgeleid dat de handgranaten voor € 150,- per stuk werden verkocht.73 [verdachte] moest op een gegeven moment € 600,- aan [medeverdachte 2] geven, waarschijnlijk omdat die handgranaten verkocht waren.74

Het telefoongesprek van 1 november 2016 om 23:03:58 uur tussen [medeverdachte 1] en [B] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[B] = [B]

(…)

: ja? Hee en nog even wat. Die appeltjes van de kerstboom, als je die ook even bij de hand hebt.

[medeverdachte 1] : ja die heb ik bij de hand dan, kan ik regelen.

: Okee is goed jongen, ik spreek je wel morgen.

[medeverdachte 1] : Ja? Is goed man.75

Het telefoongesprek van 2 november 2016 om 16:49:55 uur tussen [medeverdachte 1] en [B] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[B] = [B]

[medeverdachte 1] : Waar je om vroeg, al 4 heb ik ervan binnen.

: Dat is goed toch.

[medeverdachte 1] : Moet ik die al brengen of eh.

: Mag. Wanneer?

[medeverdachte 1] : Ja want morgen ben ik er niet en vrijdag heb ik geen auto, dus kom ik liever vanavond even weet je?

: O je komt vanavond al.

[medeverdachte 1] : Ja als jij dat goed vind.

: Ik vind het goed ouwe. Voor mij geen probleem.

(…)

[medeverdachte 1] : Ja dan kom ik in ieder geval even met die 4 vanavond. Goed.

: Ja maar als je bijvoorbeeld zo’n grote bestelling hebt, kun je dan niet wat knabbelen.

[medeverdachte 1] : Ja dat wordt lastig, wordt lastig.

: Wordt lastig?

[medeverdachte 1] : Dat komt omdat dit andere zijn. Maar dat snapt hij wel als hij eh als hij het ziet dan weet hij het wel.

: Okee, maar. Ja maar als het allemaal van dezelfde diegene komt, wat hij daarna nog ook wil.

[medeverdachte 1] : Ja dat zou misschien kunnen dat hij dan wat aan de prijs gaat doen ja.

: snap je? Maar als je komt dan praten we wel. Hoe laat kom je dan, hoe laat ben je hier?

[medeverdachte 1] : Even denken, wat zullen we doen? Eh ja ben je gewoon thuis of niet?

: Ja ik ben gewoon in de buurt.

[medeverdachte 1] : Ja ik ben nu even naar de voetbaltraining tot 6 uur, daarna ga ik even eten dus het zal wel een uur of 8 zijn denk ik.

:8 uur ga je rijden.

[medeverdachte 1] : Nee dan ben ik wel bij jou denk ik.

: Nou is goed, dan zien ik je wel om 8 uur.

[medeverdachte 1] : Ja okee, stuur maar even je adres door als je wil.

: Ja gewoon [adres] , als je er bent dan bel je me maar.

[medeverdachte 1] : Ja dat is goed. [adres] .76

Het telefoongesprek van 2 november 2016 om 19:49:58 uur tussen [medeverdachte 1] en [B] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[B] = [B]

: ja ja ik kom er aan

[medeverdachte 1] : Jo

: Kan je aanbellen, volgens mij zie ik je lichten al

[medeverdachte 1] : ja ja ja

: Nou kom verder man77

Het telefoongesprek van 2 november 2016 om 20:24:01 uur tussen [medeverdachte 1] en [verdachte] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[verdachte] = [verdachte]

[medeverdachte 1] : Nou ik rij nu weer weg ja?

: Dat is snel.

(…)

: Alles goed gegaan? Ja dus.

[medeverdachte 1] : Ja ja ja.

: Okee.

[medeverdachte 1] : Dan ben ik er maar vanaf weet je. Ik voel me toch niet echt lekker met die dingen in huis. Weg ermee.

: Nee natuurlijk niet.

[medeverdachte 1] : Wat zeg je?

: Ja dat komt wel goed?

[medeverdachte 1] : Nee ik heb mijn geld al, ze zijn al weg.

: Okee. Beter.

[medeverdachte 1] : Ja ja ja, nou ja ik heb er maar 100 op verdiend. We hebben het verschil gedeeld.

: Ja tuurlijk, dat is toch logisch. Je kan moeilijk zeggen jij krijgt niks.

[medeverdachte 1] : Ja ja ja maar ja. Voor 100 euro kan ik weer even mijn tank volgooien.

: Hup, weg.78

Het telefoongesprek van 5 november 2016 om 10:45:08 uur tussen [medeverdachte 1] en [verdachte] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[verdachte] = [verdachte]

[medeverdachte 1] : he [medeverdachte 2] rijdt effe bij je langs nu

: ja

[medeverdachte 1] : die donkere

: ja

[medeverdachte 1] : dan moet je effe, er ligt € 600,- in het geldkistje wil je dat effe aan hem meegeven

: ja is goed

[medeverdachte 1] : ja

: hoe laat is tie der

[medeverdachte 1] : nou hij is nu onderweg naar je, hij is net hier geweest

: oke

[medeverdachte 1] : ja, dat is van vier (4) die vijfde (5) krijgt ie nog maar dat weet ie dus als je die zeshonderd (600) effe meegeeft

: he wacht effe, ik moet hem toch gewoon zeshonderd (600) meegeven

[medeverdachte 1] : ja gewoon zeshonderd meegeven ja.79

Uit bakengegevens blijkt dat het voertuig met kenteken [kenteken] in gebruik bij [medeverdachte 2] op 4 november 2016 terugkeert naar Nederland vanuit Polen80 en op 5 november 2016 om 10.51 uur op de [adres] in [woonplaats] is81.

Blijkens het proces-verbaal van bevindingen van de stelselmatige informatie inwinner A-4002 heeft [medeverdachte 2] tijdens een ontmoeting op 22 november 2016 verteld dat hij pas geleden nog handgranaten had gehad.82

Het is een feit van algemene bekendheid dat handgranaten voorwerpen zijn die vallen onder categorie II sub 7 van de Wet wapens en munitie.

26 oktober 2016

Het telefoongesprek van 26 oktober 2016 om 18:04:44 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

(…)

: eh ja .. ehhhhm die chickie man, die eh die wil je wel ontmoeten man zometeen.

[medeverdachte 2] : Ja hoe laat?

: Ehmmm ...In principe wil.. wil ze nu vertrekken man.

[medeverdachte 2] : okay. Luister wacht ff geef mij ff 5 minuten, geef me 5 minuten, oke?83

Het telefoongesprek van 26 oktober 2016 om 18:11:56 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

[medeverdachte 2] : ja luister hoe laat zou hij af willen spreken?

: Ik weet niet, nu? (kennelijk iemand bij [medeverdachte 4] op de achtergrond). Ja nu eigenlijk hij wil nu vertrekken

(…)

[medeverdachte 2] : maar luister .... maar heb hij papieren of hoe of wat? hoe hoe zit dat?

: Ja, ja hij heb alles compleet gewoon alles

[medeverdachte 2] : Ja maar hij moet naar Amsterdam komen want ik heb het niet waar jij zit en ik heb het ook niet thuis.

: Dat is voor hem geen probleem, hij dat ook verwacht dat hij daarnaartoe moest komen eigenlijk

[medeverdachte 2] : Nou oke maar hoe laat zou hij daar kunnen zijn?

: uuuuuuu

[medeverdachte 2] : Half 8 of zoiets? Of acht uur?

samengevat nnman is niet zo bekend in Amsterdam, nn wil afspreken in de Beursstraat voor coffeeshop Babylon.. [medeverdachte 2] heeft voorkeur voor andere plek stelt Krasnapolsky of Bijenkorf garage voor maar nnman is daar niet zo bekend en vandaar de Beursstraat. Op de achtergrond overlegt V kennelijk met een ander persoon.

18.14.53 (praten af en toe door elkaar gescheiden kanalen beluisterd)

[medeverdachte 4] : Eh wacht ff wacht ff .... jij jij liet uh hem uh ... ff kijken

[medeverdachte 2] : ja ja

[medeverdachte 4] : ja ..Kan je die ook gelijk meenemen? Die andere?

[medeverdachte 2] : Nee natuurlijk niet, die heb ik nog niet.

[medeverdachte 4] : Oke oke dus alleen die andere? alleen die ene?

[medeverdachte 2] : Ja ja

[medeverdachte 4] :Ja oke prima, is goed.

[medeverdachte 2] : Dat heb ik hem gezegd he, ik heb gezegd die andere komen eind van de week waarschijnlijk he

[medeverdachte 4] : Oke is goed gap

[medeverdachte 2] : Oke oke Half 8 hey?

[medeverdachte 4] : ... ntv.. Oke

[medeverdachte 2] : half 8

[medeverdachte 4] : oke is goed he!

[medeverdachte 2] : half 8 okay hoi

[medeverdachte 4] : half acht is ie daar .. jo jo hoi jo hoi

[medeverdachte 2] : hoi84

Het telefoongesprek van 26 oktober 2016 om 19.34.05 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 4] : hij komt eraan man (…) hij zegt over 5/6 minuutjes (…)

: oke ik wacht hier85

Uit het telefoongesprek van 26 oktober 2016 om 19:34:05 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] blijkt dat de telefoon van [medeverdachte 2] de zendmast aan de Beursstraat 33 in Amsterdam aanstraalt.86

Het telefoongesprek van 26 oktober 2016 om 19:59:04 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

samengevat

[medeverdachte 4] : Jo hij rijdt daar in de straat en gaat naar die shop.

[medeverdachte 2] dan moet hij wel buiten wachten.87

Het telefoongesprek van 26 oktober 2016 om 20:22:58 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

[medeverdachte 2] : is geregeld hoor.

: Ja oke.

[medeverdachte 2] : Alleen hij eh, vroeg een beetje net wat te veel dingen enzo is t origineel en dit en dat, natuurlijk is allemaal origineel weet je.88

Het telefoongesprek van 28 oktober 2016 om 14:40:53 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

Samenvatting:

[medeverdachte 2] : Hé, ik had een vraagje hè. Had jij nog wat gehoord van die Kleine die ik van de week gezien heb, ‘s avonds

[medeverdachte 4] : Ja, heb ik nog, heb ik, gisteren hebt ie me nog gebeld, of uh hebt ie ‘m gebeld en heb ik ‘m even gezien.

[medeverdachte 2] : En toen, wat zei die verder?

[medeverdachte 4] : Uh, jaaa, zeg uh, was uh, was die mattie van hem, was er blij mee. Hij was wel blij mee, hij zegt maar één ding klopte niet weet je, maar hij zegt: voor de rest was ie d’r gewoon blij mee.

[medeverdachte 2] : En wat, en wat één ding klopte niet

[medeverdachte 4] : Ja met de nummer of zo, er stonden verschillende nummers op.

[medeverdachte 2] : Ja dat klopt ja

[medeverdachte 4] : Ja

[medeverdachte 2] : Ja, maar wat wil die doen dan, wil die het gaan registreren of zo

[medeverdachte 4] : (-lacht-) Nee nee nee nee nee, hij had het gewogen, hij had het gewogen en zo en dit en dat, hij zegt de gewicht klopte wel en uh.

[medeverdachte 4] : Ik zeg (-lacht-) ‘wat doet die man allemaal joh hé’ (stv, klinkt als)

[medeverdachte 2] : Ja maar zijn ze, die gasten zijn niet goed bij hun hoofd joh, geloof me nou

[medeverdachte 4] : Die zijn helemaal gek hè, die zijn helemaal gek hè. Maar hij was in ieder geval heel blij er mee

(…)89

Uit de bakengegevens van het baken geplaatst in het door [medeverdachte 2] gebruikte voertuig, blijkt dat voorafgaand aan de hierboven gerelateerde ontmoeting van 26 oktober 2016 te Amsterdam, het voertuig naar de directe omgeving van de woning van [medeverdachte 3] verplaatst wordt en aldaar enige tijd stil staat (tussen 18.38 en 18.41 uur op de [adres] ter hoogte van perceel 105). Aansluitend verplaatst het voertuig naar de [adres] (de directe woonomgeving van de vader van [medeverdachte 3] ) en staat ook daar enkele minuten stil. Daarna wordt met het voertuig naar de binnenstad van Amsterdam gereden.90

Import wapenonderdelen uit Oostenrijk en Amerika

Oostenrijk

Bestellingen

[getuige 2] heeft, nadat hij werd geconfronteerd met een betaling op 16 februari 2015 van € 415,- door [medeverdachte 2] aan hem, verklaard dat hij al een paar keer grepen van het merk Glock aan [medeverdachte 2] heeft verkocht. Hij denkt dat dat over een periode van ongeveer twee jaar is geweest.91 [getuige 2] heeft verder verklaard dat hij [medeverdachte 2] van het onlinewapenplatform E-Gun kent. [medeverdachte 2] liet het geld via een zekere [getuige 1] overmaken. In 2016 heeft [getuige 2] een bedrag van in totaal € 5100,- op naam van [getuige 1] overgemaakt gekregen.92 Volgens [getuige 2] zijn er 5 à 6 overschrijvingen via Western Union geweest. De laatste levering van [getuige 2] aan [medeverdachte 2] betrof 3 grepen, er was € 600,- voor betaald. De totale hoeveelheid grepen die aan [medeverdachte 2] is geleverd, wordt geschat op circa 75 stuks. 93

Op 26 november 2016 hebben [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] in de auto van [medeverdachte 2] onder meer het volgende gesprek:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

(…)
[medeverdachte 2] : Dat is toch vreemd? Kijk, en het lullige van het verhaal is, nou heb ik van de week, dees, aankomende week komen er nog drie grepen uit Oostenrijk, maar dat is godverdomme ook die [medeverdachte 4] zijn naam, maar op het adres van iemand anders die ik goed ken.
(…)
[medeverdachte 1] : Je had beter effe mij kunnen bellen man, ik had nog wel een paar adressen gehad hoor
(…)
: Ja jij zegt tegen mij heb je nog een adres, ik stuurde hem meteen door. Kijk, zo heb ik er nog wel drie.94

heeft verklaard dat er voor [medeverdachte 2] vier pakketten uit Oostenrijk bij hem zijn bezorgd.95 De bestellingen die [medeverdachte 2] gedaan heeft, heeft [medeverdachte 1] voor hem betaald.96

Betalingen wapenonderdelen Oostenrijk

Uit het van de Amerikaanse autoriteiten verkregen overzicht van financiële transacties uitgevoerd bij de Western Union blijkt dat er over de periode vanaf 3 maart 2014 tot en met 18 mei 2016 de volgende bedragen werden overgemaakt naar [getuige 2] en [D] in Oostenrijk:

Datum (send) Bedrag Betaler (conform gebruikt lD): Ontvanger: Locatie:

19-07-2014 € 211,- [medeverdachte 2] [D] [woonplaats]

30-04-2015 € 456,- [medeverdachte 2] [D]

19-07-2015 € 236,- [medeverdachte 2] [woonplaats]

10-11-2015 € 716,- [medeverdachte 2] [D]

12-11-2015 € 815,- [medeverdachte 2] [getuige 2] [woonplaats]

24-11-2015 € 865,- [medeverdachte 2] [getuige 2]

05-01-2016 € 1250,- [medeverdachte 2] [woonplaats]

06-02-2016 € 1200,- [medeverdachte 2] [getuige 2]

20-02-2016 € 1015,- [medeverdachte 2] [woonplaats]

18-05-2016 € 215,- [medeverdachte 2] [getuige 2] 97

17-03-2014 € 224,- [medeverdachte 5] [D] [woonplaats]98

03-03-2014 € 217,- [medeverdachte 4] [D] [woonplaats]99.

In de onder [medeverdachte 2] in beslag genomen computers en overige gegevensdragers werd onder andere gezocht naar het zoekwoord “ [D] ”. Aan de hand van deze zoekvraag werd een (deel van een) mailwisseling aangetroffen waaruit blijkt dat op 2 maart 2014 door een persoon met de naam ‘ [medeverdachte 4] ’ grepen voor een Glock 17 en een Glock 19, 3e generatie, werden aangeschaft via de site www. [website] bij [D] .100

Van de bankrekening met nummer [rekeningnummer] op naam van [getuige 1] zijn in de periode van 20 juli 2015 tot en met 23 oktober 2016 bedragen overgemaakt aan [getuige 2] en [E] in Oostenrijk:

Datum Ontvanger Bedrag

20-07-2015 [E] € 159,20

20-09-2015 [E] € 115,20

19-09-2016 [getuige 2] € 1400,-

02-10-2016 [getuige 2] € 600,-

16-10-2016 [getuige 2] € 1500,-

23-10-2016 [getuige 2] 1000,-101

[getuige 1] heeft verklaard dat hij zijn woning aan de [adres] in [woonplaats] verhuurde aan [medeverdachte 2] .102 Voor het overmaken van de huur had [getuige 1] een aparte rekening geopend met nummer [rekeningnummer] . De enige pas die aan het rekeningnummer is gekoppeld heeft hij een jaar of twee geleden aan [medeverdachte 2] gegeven.103 Vanaf dat moment kon alleen [medeverdachte 2] gebruik maken van internetbankieren met deze rekening.104

[E] is eigenaar van een webwinkel die (vuur)wapens, onderdelen daarvan en munitie te koop aanbiedt.105 Naar aanleiding van een rechtshulpverzoek zijn door [E] kopieën van drie rekeningen van bestellingen van [medeverdachte 2] overhandigd. In deze drie bestellingen werden in totaal 16 magazijnen voor een Glock-pistool besteld.106

Uit de resultaten van het financiële onderzoek is gebleken dat er op 8 januari 2016 vanaf een rekening op naam van [medeverdachte 2] € 63,- is betaald aan [F] .107 [F] heeft verklaard dat hij een onlineshop heeft waar wapens en toebehoren worden aangeboden. Hij heeft verklaard dat uit de aan de politie overgelegde e-mailcorrespondentie blijkt dat dhr. [medeverdachte 2] 2 magazijnen voor een Glock 43-pistool heeft gekocht. Deze magazijnen zijn naar het adres “ [medeverdachte 2] , [adres] , [woonplaats] ” verstuurd.108

Amerika

Bestellingen en betalingen

[getuige 3] heeft verklaard dat [medeverdachte 2] en [medeverdachte 5] vaak bij hem in [woonplaats] (Florida, Verenigde Staten) op bezoek kwamen.109 [getuige 3] kent [medeverdachte 4] als iemand die uit naam van [medeverdachte 2] betalingen aan hem had gedaan via Western Union. [getuige 3] herinnerde zich de naam [G] als iemand die ook betalingen aan hem heeft gedaan via Western Union.110 [getuige 3] werd door [medeverdachte 2] benaderd om wapenonderdelen, waaronder Glock pistool ‘uppers’, voor hem te kopen. Geconfronteerd met een geschat totaal van meer dan $ 26.000 aan Western Union betalingen verklaarde [getuige 3] dat het in de buurt van zesendertig sledes waren die hij voor [medeverdachte 2] had gekocht.111 [getuige 3] verklaarde, nadat hem een e-mail was voorgelezen van een telefoon van [medeverdachte 2] , dat de reeks e-mailberichten tussen 29 september 2013 tot 7 november 2013 twee Western Union betalingen voor vuurwapenonderdelen tot onderwerp heeft: de betalingen van 19 oktober 2013 van [medeverdachte 4] en 10 oktober 2013 van [H] . Ook verklaarde hij dat [medeverdachte 2] voor de sledes op [website] keek en de informatie via e-mail of whats-app naar [getuige 3] stuurde. Tijdens zijn verblijf in Tampa vond [medeverdachte 2] producten online die met vuurwapens te maken hadden. [medeverdachte 2] liet dat dan aan [getuige 3] zien en ze door [getuige 3] kopen/bestellen terwijl ze samen waren. Soms gaf [medeverdachte 2] dan meteen contant geld voor de producten. [getuige 3] betaalde dan met zijn creditcard voor de uppers en liet ze dan versturen naar zijn huis.112 [getuige 3] kocht sinds 2013 sledes voor [medeverdachte 2] .113

Op een telefoon van [medeverdachte 2] zijn e-mailberichten aangetroffen.114 Uit de mailwisseling tussen [medeverdachte 2] en [getuige 3] , met als onderwerp: “Re; Item!”, blijkt dat [medeverdachte 2] op 29 september 2013 aan [getuige 3] vraagt bepaalde bestellingen te doen via de site http://www. [website] -, de voorwerpen opnieuw te verpakken en ze vervolgens naar [medeverdachte 2] te sturen. [medeverdachte 2] zal geld sturen via Western Union.115 Ook blijkt dat [medeverdachte 2] op 7 oktober 2013 aan [getuige 3] het bericht heeft gestuurd dat het pakket niet geregistreerd of verzekerd mag worden verzonden, dat het pakket klein moet blijven en dat er goedkope dingen van de “hardware store” bij moeten.116 [medeverdachte 2] heeft het bericht gestuurd dat de waarde van het pakket rond de $ 20,- moet liggen, omdat er anders belasting over moet worden betaald.117 [medeverdachte 2] heeft op 7 oktober 2013 aan [getuige 3] de adresgegevens doorgegeven waar het pakket naartoe moet: [medeverdachte 4] , [adres] , [woonplaats] , The Netherlands.118 [medeverdachte 2] heeft op 10 oktober 2013 aan [getuige 3] het bericht gestuurd dat het bedrag van $ 410,- via Western Union op naam van [H] wordt verstuurd119 en [getuige 3] heeft aan [medeverdachte 2] het bericht gestuurd dat hij de instructies heeft opgevolgd120. Op 19 oktober 2013 heeft [medeverdachte 2] het bericht aan [getuige 3] gestuurd dat hij het pakket heeft ontvangen en dat hij een bedrag van $ 150,- als commissie zal sturen via Western Union met als afzender [medeverdachte 4] .121 Op 23 oktober 2013 heeft [medeverdachte 2] aan [getuige 3] het bericht gestuurd dat hij nog meer interessante voorwerpen op internet heeft gezien en vraagt aan [getuige 3] of hij ze wil bestellen en de pakketjes verspreid over meerdere dagen wil sturen, net als de vorige keer.122 [medeverdachte 2] heeft daarvoor een bedrag van $ 1500,- via Western Union opgestuurd met als afzender [medeverdachte 4] .123

Uit de mailwisseling tussen [medeverdachte 2] en [getuige 3] , met als onderwerp: “Re: Your dedicated corner…”, blijkt dat [medeverdachte 2] op 2 juni 2014 aan [getuige 3] het bericht heeft gestuurd dat hij via Western Union als commissie een bedrag van $ 800,- heeft gestuurd met als afzender [G] .124 Op 11 juni 2014 heeft [medeverdachte 2] aan [getuige 3] het bericht gestuurd dat hij op naam van [G] via Western Union een bedrag van $ 660,- heeft gestuurd en dat [getuige 3] op de site www. [website] drie voorwerpen kan uitzoeken.125 Op 11 januari 2015 heeft [medeverdachte 2] aan [getuige 3] het bericht gestuurd dat hij via Western Union een bedrag van $ 1320,- heeft gestuurd op naam van [G] .126

Uit het van de Amerikaanse autoriteiten verkregen overzicht van financiële transacties uitgevoerd bij de Western Union blijkt dat er over de periode vanaf 19 oktober 2013 t/m 3 november 2016 de volgende bedragen werden overgemaakt naar [getuige 3] te Amerika:

Datum Bedrag Betaler (conform gebruikt lD): Locatie:

10-10-2013 € 313,51 ($ 410) [H] [woonplaats]127

02-06-2014 € 618,148 ($ 800) [G] [woonplaats]

11-06-2014 € 504,61 ($ 660) [G]

11-01-2015 € 1158,81 ($ 1320) [G] [woonplaats]

07-04-2015 € 2902,62 ($ 3020) [G] 128

19-10-2013 € 113,34 ($ 150) [medeverdachte 4] [woonplaats]

29-10-2013 € 1126,74 ($ 1500) [medeverdachte 4]

05-03-2014 € 1130,69 ($ 1500) [medeverdachte 4] [woonplaats]

16-09-2015 € 2513,81 ($ 2700) [medeverdachte 4]

22-09-2015 € 2549,36 ($ 2726) [medeverdachte 4] [woonplaats]

28-11-2015 € 3074,30 ($ 3100) [medeverdachte 4]

29-02-2016 € 1918,78 ($ 2000) [medeverdachte 4] [woonplaats]

03-03-2016 € 1635,77 ($ 1700) [medeverdachte 4] 129

02-11-2016 PLN 8187,76 ($ 2040) [medeverdachte 5] [woonplaats] (Polen)

03-11-2016 PLN 7221,89 ($ 1800) [medeverdachte 5] [woonplaats] (Polen)130.

Moeniralam heeft verklaard dat zij [medeverdachte 5] kent vanuit de prostitutie waar zij heeft gewerkt.131 [medeverdachte 2] vroeg haar om deze betalingen te doen. Zij reed met [medeverdachte 5] en [medeverdachte 2] mee naar de stations.132

Reizen

Uit door de Amerikaanse autoriteiten verstrekte gegevens, bestaande uit vluchtgegevens, blijkt dat [medeverdachte 2] en [medeverdachte 5] over de periode april 2014 tot en met november 2016 in totaal negen maal samen naar Amerika zijn gegaan, veelal voor de duur van ongeveer een week:

- 13-04-2014 t/m 20-04-2014

- 28-01-2015 t/m 04-02-2015

- 22-04-2015

- 05-07-2015 t/m 12-07-2015

- 05-10-2015 t/m 16-10-2015

- 13-12-2015 t/m 20-12-2015

- 12-03-2016 t/m 20-03-2016

- 20-08-2016 t/m 27-08-2016

- 12-11-2016 t/m 19-11-2016133.

Postpakketten

Uit de door de Amerikaanse autoriteiten verstrekte gegevens met betrekking tot postpakketten is gebleken dat onder meer de volgende pakketten zijn verstuurd:

Omschrijving pakket: Gereedschap

Geschatte verzenddatum 16-04-2014

Verzender: [I]

Adres verzender: [adres] , [woonplaats] , Florida

Naam geadresseerde: [J]

Adres geadresseerde: [adres] , [woonplaats]

Omschrijving pakket: Carkit voor alle doeleinden

Geschatte verzenddatum 15-10-2015

Verzender: [verzender 1]

Adres verzender: [adres] , [woonplaats] , Florida

Naam geadresseerde: Mr [medeverdachte 4]

Adres geadresseerde: [adres]

Omschrijving pakket: Trainings bokshandschoenen Everlast

Geschatte verzenddatum 15-03-2016

Verzender: [verzender 2]

Adres verzender: [adres] , [woonplaats] , Florida

Naam geadresseerde: Mr [medeverdachte 4]

Adres geadresseerde: [adres] [woonplaats]

Omschrijving pakket: Pechhulp kit merk AAA

Geschatte verzenddatum 18-03-2016

Naam geadresseerde: Mr [medeverdachte 4]

Adres geadresseerde: [adres]

Omschrijving pakket: Koepeltent 2 personen merk Ozark Trail

Geschatte verzenddatum 24-08-2016

Verzender: [verzender 3]

Adres verzender: [adres] , [woonplaats] Florida

Naam geadresseerde: Mr [medeverdachte 4]

Adres geadresseerde: [adres] [woonplaats]

Omschrijving pakket: Auto producten

Geschatte verzenddatum 26-08-2016

Verzender: [verzender 4]

Adres verzender: [adres] , [woonplaats] Florida

Naam geadresseerde: Mr [medeverdachte 4]

Adres geadresseerde: [adres] , [woonplaats]

Omschrijving pakket: Koepeltent 2 personen merk Orzark Trail

Geschatte verzenddatum 17-11-2016

Naam geadresseerde: Mr [medeverdachte 4]

Adres geadresseerde: [adres] , [woonplaats] .134

Op 30 april 2014 werd door de douane in Amsterdam een postpakket uit Amerika onderschept inhoudende twee sledes en twee lopen voor een Glock 17c, kennelijk verhuld in gereedschap. Het pakket was bestemd voor [J] , [adres] te [woonplaats] . Op de verpakking van het postpakket stond als omschrijving goederen vermeld gereedschap.135

[medeverdachte 1] heeft verklaard dat [medeverdachte 2] net voor de zomer van 2016 aan hem heeft gevraagd of hij ( [medeverdachte 2] ) een keer een pakketje bij [medeverdachte 1] mocht laten bezorgen. In die pakketjes bleken wapenonderdelen te zitten. Bij [medeverdachte 1] is één keer een pakketje aangekomen op naam van [medeverdachte 4] . [medeverdachte 2] heeft het pakketje bij [medeverdachte 1] thuis opengemaakt en er zat een soort koker van automaterialen in.136

[medeverdachte 1] heeft ook verklaard dat [medeverdachte 2] vroeg of [medeverdachte 1] een pakketje voor hem wilde ontvangen en betalingen voor hem wilde doen. Als [medeverdachte 2] het verstuurde vanuit Amerika, vertrok hij alweer. Dus als het pakketje aankwam, was [medeverdachte 2] al weer terug in Nederland. [medeverdachte 1] belde hem dan en dan kwam [medeverdachte 2] het pakketje heel snel ophalen.137

Op 28 november 2016 is in Amersfoort een postpakket inbeslaggenomen dat bestemd was voor Mr. [medeverdachte 4] , [adres] te [woonplaats] . In het pakket zat een tent. In de tent zaten twee in tape verpakte goederen. Eén van deze goederen werd geopend en het bleek te gaan om een loop en slede van een vuurwapen.138

Op 25 november 2016 belt [medeverdachte 2] naar de klantenservice van PostNl, het gesprek houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] : Goedemiddag, u spreekt met [medeverdachte 4] uit [woonplaats] , ik had een vraag, Ik zit op een pakket te wachten en ik heb nog steeds niet het pakket ontvangen, Ik wilde weten wat de status is van het pakket

nnVrouw0990: Goed dat u hierover belt. Ik ga dat voor u controleren. Heeft u dat barcode bij de hand of de Track en Trace code van het pakket

[medeverdachte 2] : Ik heb de Amerikaanse code heb ik. Dat is: [nummer]

nnVrouwO990: Heeft u voor mij ter verificatie uw adres meneer?

[medeverdachte 2] : [adres] , [woonplaats]

nnVrouw0990: Zegt dat de zending retour is afgeleverd, dat het pakket niet aangeboden is, dat de reden hiervan op het pakket staat en zij daar geen inzage in heeft. Zij ziet in de scaninformatie dat het pakket 23-11 ontvangen is en de zending vervolgens bij de Douane lag.139

Tijdens de doorzoeking in de woning aan de [adres] in [woonplaats] werd een factuur gevonden waaruit blijkt dat er in juni 2014 een stempel met rode inkt met de tekst “PAID IN FULL THANK YOU” was besteld bij het bedrijf [bedrijf] . De tekst en kleur van deze stempel kwam overeen met de stempel op een aankoopformulier die zat aan het postpakket waarin de tent zat dat op 28 november 2016 is onderschept.140

Op 20 maart 2017 deelden de Amerikaanse autoriteiten mee dat er een postpakket vanuit Nederland retour was verzonden naar Amerika. Uit het verzendingsformulier bleek de afzender te zijn het bedrijf [verzender 2] , gevestigd in [woonplaats] in Amerika. Er zouden bokshandschoenen in het pakket zitten, maar er bleken ook lopen en sledes van Glock in te zitten, verhuld verpakt. Uit de verzendingsformulieren bleek dat het postpakket op 16 november 2016 vanuit Amerika was verstuurd naar [K] , [adres] , [woonplaats] .141

De wijze van verpakken komt overeen met de twee loop/slede combinaties aangetroffen in het op 28 november 2016 inbeslaggenomen postpakket dat onder de naam [medeverdachte 4] gestuurd werd naar het adres van [medeverdachte 1] .142

[L] ( [L] ) heeft verklaard dat zij op verzoek van [medeverdachte 1] een pakketje met auto-onderdelen op haar adres aan de [adres] in [woonplaats] liet bezorgen. Op 26 november 2016 werd het pakket, waarvoor zij bij ontvangst € 27,- moest betalen, bezorgd. Dezelfde dag, ongeveer een uur later, werd het pakket door [medeverdachte 1] opgehaald en kreeg zij € 30,- van hem.143

Op 17 november 2016 belt [medeverdachte 1] naar een vrouw. Het telefoonnummer waarnaar [medeverdachte 1] belt is geregistreerd op het adres [adres] in [woonplaats] . Het gesprek houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 1] = [medeverdachte 1]

[L] = nnvrouw

[L] : met [naam] (fon)

[medeverdachte 1] : Hee [L] (fon) hoe is het?

(…)

[medeverdachte 1] : O okee, hé, ik heb effe een vraagje, ik moet effe een eh, ik moet effe wat laten bezorgen vanuit Amerika.

[L] : ja?

[medeverdachte 1] : Wat onderdelen, nou heb ik één, nou heb ik mijn eigen adres opgegeven voor iemand anders, maar dat moet even in etappes verstuurd worden, je snapt het wel denk ik

[L] : ja snap ik wel

[medeverdachte 1] : Kan ik jouw adres daar even voor gebruiken?

[L] : ja is goed

[medeverdachte 1] : Voor de rest niks aan de hand hoor, maar het komt op een andere naam binnen, dus als je een pakketje krijgt met een andere naam er op, ik geef je die naam nog even door.

[L] : ja. nee nee is goed

[medeverdachte 1] : Dan kan je hem gewoon aanpakken en dan moet je mij even bellen.144

Op 24 november 2016 is er met het telefoonnummer waar [medeverdachte 1] naar gebeld heeft, een sms’je gestuurd met als inhoud: “Morgen komt aan”.145

Op 17 november 2016 stuurt [medeverdachte 1] via Viberchat aan [medeverdachte 2] het bericht:

“Hey vriend op welke naam komt het binnen?”

en vervolgens het bericht:

“Graag versturen naar: [adres] [woonplaats] ”.146

Hierna volgt op 18 november 2016 een bericht van [medeverdachte 1] aan [medeverdachte 2] met als inhoud:

“oké zo?”.

[medeverdachte 2] stuurt daarop aan [medeverdachte 1] het bericht met als inhoud:

“He vriend! Ja is top! Alleen moet een bestaande naam hebben! Voor het geval het opgehaald moet worden!”.

[medeverdachte 1] stuurt daarop aan [medeverdachte 2] de volgende twee berichten:

“Oké moment”, en

“ [L] ”.147

[getuige 4] heeft op 15 december 2016 verklaard dat hij een vriend van zijn broertje [medeverdachte 4] (de rechtbank begrijpt: [medeverdachte 4] ) kent die hij ‘ [bijnaam] ’ noemt. Op zijn adres zijn, vanaf ongeveer anderhalf jaar geleden tot heden, ongeveer zes tot acht postpakketten bezorgd voor [bijnaam] . Meestal werd [getuige 4] van tevoren door [bijnaam] gebeld dat er een pakketje aan zou komen. Hij trof dan een briefje in de brievenbus aan dat er een postpakket voor hem klaar lag. Soms haalde hij het postpakket zelf op en soms gaf hij het briefje aan [bijnaam] , die dan zelf het postpakket ophaalde. Hij kreeg er € 50,- voor. Op een aan hem getoonde foto van [medeverdachte 2] herkende hij de persoon die hij kent als [bijnaam] .148

Op 26 november 2016 hebben [medeverdachte 2] en [medeverdachte 5] in de auto van [medeverdachte 2] onder meer het volgende gesprek:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

: ik ga zelf bellen hoor, want ik probeer net [medeverdachte 4] te bellen, en weer gewoon niet opnemen, thuis niet. Weet je ik kan er niet meer tegen, [medeverdachte 5] , tegen dit. Dan neem ik zelf maar het risico. Ik ga gewoon bellen waar dat pakket is, oprotten.

[medeverdachte 2] voert een telefoongesprek met Post.Nl. Samengevat: [medeverdachte 2] geeft zich uit als [getuige 4] en vraagt naar een pakketje uit Amerika. Hierbij noemt [medeverdachte 2] het track-en-tracenummer van het pakket, zijnde (..) met de postcode [postcode] en adres [adres] .149

Op 23 november 2016 hebben [medeverdachte 2] en [medeverdachte 5] in de auto van [medeverdachte 2] onder meer het volgende gesprek:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 5] = [medeverdachte 5]

(…)

: Meestal duurt het wel twee weken

[medeverdachte 2] : Ja

; Dat hebben we altijd geweten, de week dat je weggaat, dat je daar die, dat je wat stuurt en dan de week erna.. ntv.. En dan komt het allemaal

[medeverdachte 2] : ja

: zo gaat het meestal

[medeverdachte 2] : Is ook zo, ja

: Ja

[medeverdachte 2] : Ik zeg alleen maar.. Ik ben het nou wel een beetje zat om hele grote risico’s te gaan nemen voor weinig geld [medeverdachte 5] .150

(…)

[medeverdachte 2] : Zoals ik vorige week met Lange heb gesproken. Ik zeg: Lange, ik heb je leren kennen, binnen 1 week hebben we gewoon, hebben we veel geld verdiend, geloof 25 duizend euro en dat weet ik hoeveel, verdien.151

(…)

: Geduld hebben [medeverdachte 2] .

[medeverdachte 2] : Ik heb geduld, [medeverdachte 5] ,

: …die weet dat het twee weken is…

[medeverdachte 2] : Ik heb al jaren geduld, ik ben al sinds 2010 bezig.152

(…)

: Ik heb respect, ik zie het toch, alleen om wat het gaat, dat dit project dat jij doet minstens twee weken duurt. De week dat wij weg zijn en de week dat we terug zijn en dan is het er allemaal door. Zo gaat het elke keer.

Daar hebben wij het ervoor toch al over gehad?

[medeverdachte 2] : Ja

: Dat het gewoon een tijd duurt, twee weken en dan “boem” (klinkt als), de derde week is alles compleet toch?

[medeverdachte 2] : ja

: Jij hebt zelf ook gezegd, tegen haar ski-vriend dat als hij iets stuurt, uh als hij iets voor het weekend stuurt, dan duurt het, op donderdag of vrijdag, dan duurt het meestal tot een week. Maar als hij het op maandag stuurt, dan gaat het toch heel snel?

[medeverdachte 2] : Ja.153

Op 25 november 2016 hebben [medeverdachte 2] en [medeverdachte 5] in de auto van [medeverdachte 2] onder meer het volgende gesprek:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 5] = [medeverdachte 5]

(…)

[medeverdachte 5] : Van die Lange is wel aangekomen

[medeverdachte 2] : Ja, maar die heb ik nog niet. Ik heb nog helemaal niks. ..[nvt].. slecht afgelopen en dat is weg, dat zijn er al vijf he, die zijn dan weg. Vijf van de veertien.

(…)

[medeverdachte 2] : Ja dat weet ik. Maar ja, [medeverdachte 5] luister, die skivriend, die heeft ook iets gestuurd, ik hoop dat dat via een andere afdeling gaat, omdat het Europese Unie is, ja, anders zijn er drie dingen weg. Er is iets, er is iets. Er is iets wat niet klopt.

(…)154

[medeverdachte 2] : (…) Er klopt gewoon iets niet [medeverdachte 5] , jij hebt gezien hoe ik die pakketten heb gemaakt en helemaal deze pakketten. Die zagen er perfect uit, met die tent erin, ja, gewoon terug gestuurd, kan toch niet ..[ntv]… hetzelfde ook, het pakket van Willy, dat liep ook al vier vijf dagen, vier dagen bij de douane daar. En dat is ook een beetje goed afgelopen anders en daar zitten er ook drie in. Dus dat is dan vijf plus drie is acht. Weg. Van de veertien. Heb ik er nog zes. Denk maar eens na, als dat gebeurt.

[medeverdachte 5] : ja

[medeverdachte 2] : zijn we er helemaal voor niks heen gegaan. Risico voor niks gelopen. Echt waar, geloof me, helemaal voor niks alles gedaan.155

Op 26 november 2016 hebben [medeverdachte 2] en [medeverdachte 5] in de auto van [medeverdachte 2] onder meer het volgende gesprek:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 5] = [medeverdachte 5]

(…)

[medeverdachte 2] : Van die veertien stuks, vier stuks. Weet je dat, [medeverdachte 5] ? Vier stuks. Nou!

: Hoezo denk je vier stuks?
[medeverdachte 2] : Zoals ik al heb gezegd: Van die veertien die ik er heb opgestuurd heb ik er nu maar vier stuks. Ja, dus wat ik bedoel te zeggen? Als ie vrouw het maandag ophaalt, heb ik er zes. Maar dan nog heb ik er minder dan de helft.156

(…)

[medeverdachte 2] : Maar dit is de laatste keer [medeverdachte 5] . Wij hebben er genoeg mee verdiend. Ja, het is klaar.157

(…)

[medeverdachte 2] : [medeverdachte 5] , dat systeem dat ik heb, werkt gewoon, want anders zou ik er niet nu al twee in hebben gekregen.

(…)

[medeverdachte 2] : weet je, zit allemaal goed. Professioneel ingepakt en het was daar maar één pakket. Het kan niet zo zijn dat er twee, drie pakketten naast mekaar liggen, die er hetzelfde uitzien.

(…)

[medeverdachte 2] : het zouden er zes moeten zijn. Reken maar uit:
[medeverdachte 5] : achttienduizend

[medeverdachte 2] : Drie keer zes is achttienduizend, dat komt dan ongeveer op hetzelfde neer. (ntv).. hebben we voor niks gedaan. De enige winst die we hebben gehad, is dat we mooi weer hebben gehad en een leuke dag in Sint Petersburg.158

Poging tot overdracht van een wapen

31 oktober 2016

Het telefoongesprek van 31 oktober 2016 om 13:39:38 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

(…)

: Ja eh omdat iemand had wel interesse in die eh,… hij wou die sleutels hebben man.

[medeverdachte 2] : Ja maar luister, heb jij die foto gestu… (maakt woord niet af) heb je hem die foto laten zien?

: ja, ja, ja, ja ik heb hem die foto laten zien

[medeverdachte 2] : Maar oke maar ging die akkoord? Of wat?

: ja, hij zegt van, ik vind hem eeehhmm… hij zegt is perfect man

[medeverdachte 2] : Oke maar die he, je hebt die prijs tegen hem gezegd of niet?

: Ja, ja ik heb tegen hem gezegd 3 maar hij zegt kan je niet 1 of 2 puntjes der af zakken?

(…)159

Het telefoongesprek van 31 oktober 2016 om 13:55:32 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

(…)

: Ja nee ik heb hem gezegd, wa wa waar moet uh ... als ie moet hebben waar moeten we .. waar moeten we naartoe dan? Bij jou in de buurt?

[medeverdachte 2] : In principe moet je in Amsterdam uh..zou je dan moeten komen

: okay okay

: Ik kan die vriend van mij ook waarschijnlijk naar hoe heet het laten komen

: Wat zeg je?

[medeverdachte 2] : ik kan die vriend van mij ook wel naar hoe heet het laten komen

: Waar naar hier Amers

[medeverdachte 2] : ja richting jullie

: Ja? Dat zou geweldig zijn(…)160

Het telefoongesprek van 31 oktober 2016 om 14:09:56 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 3] = [medeverdachte 3]

[medeverdachte 2] : ja hey luister eens, wat ik van de week bij jou gebracht heb in die video..

: Ja, ja, ja.

[medeverdachte 2] : Daar heb ik iemand voor en die zou jou graag willen zien dan

: Oke, hoe laat wanneer?

[medeverdachte 2] : Nou luister, je moet dan naar Amersfoort het verhaal is eh,hij moet 3 opbrengen, 3 duizend

: Ja.

[medeverdachte 2] : Dan is 150 voor jou en 150 van die ouwe

: Oke

[medeverdachte 2] : Als jij dat nou krijgt, dan trek je er 150 voor jezelf af

: Ja

[medeverdachte 2] : Dan rij je naar die ouwe, dan maak ik een afspraak voor je en dan kan je sowieso met hem praten over het hele gebeuren allemaal en dan geef je hem dat geld.

: Oke en eh maar er zit voor de rest niets in he?

[medeverdachte 2] : Nee dat moet je ..eigenlijk zou je ff wat er bij moeten pakken

: Oke dat zijn gewoon dezelfde als in die andere he?

[medeverdachte 2] : Ja, ja.

: Oke dus dan eh gewoon ff 1 dingetje vol?

[medeverdachte 2] :...ja doe dat maar ja.

: Ja oke

[medeverdachte 2] : en als ze meer willen hebben moeten ze betalen.

: Ja oke,

[medeverdachte 2] : Volgens mij gaat er iets van 20 ofzo, kijk maar ff doe maar..

: 19 dacht ik.

[medeverdachte 2] : Doe er maar een zakkie van 25.

: Oke is goed.

[medeverdachte 2] : Ja doe maar een zakkie van 25 en dan hoor ik jou wel

: Ik ben heel ff onderweg he, ik ben nu niet thuis, daardoor hoorde ik je niet want ik ben op de motor weg

[medeverdachte 2] : Hoe laat zou jij bij die jongen kunnen zijn vandaag? wat denk jij?

: Hoe laat is het nu?

[medeverdachte 2] : Het is volgens mij net 2 uur geweest

: Oke dan eh, ik moet heel ff ergens langs zo en dan ga ik richting huis dus zeg maar dat ik een uur 4, 5 bij hem kan zijn.

[medeverdachte 2] : Oke dan hou ik het op 5 uur, maar wat ik dan doe, zal ik jou dan een bericht sturen op deze telefoon (…) welke straat en welk huisnummer?

: Nee, ik zou dat niet op deze doen. Ik zou dat ff gewoon via dat andere dingetje doen. Gewoon waar je van de week ook op bereikt had.

[medeverdachte 2] : Die S bedoel je?

: Ja

[medeverdachte 2] : Oke nou dan stuur ik je dat

: ja toch dat maakt toch niet uit? Ja dan weten hun niet hoe of wat weet je.161

Het telefoongesprek van 31 oktober 2016 om 17:07:06 uur tussen [medeverdachte 4] en een onbekende man houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 4] = [medeverdachte 4]

NN = nnman3403

NN zegt dat hij beneden staat en vraagt welk nummer het is

[medeverdachte 4] zegt dat nn de eerste hal moet pakken en dat het nummer [nummer] is

Direct nadat [medeverdachte 4] dit nummer zegt klinkt op de achtergrond van [medeverdachte 4] een bel en [medeverdachte 4] zegt ja is goed jongen.162

Door een observatieteam van de politie is op 31 oktober 2016 gezien dat [medeverdachte 3] om 16.21 uur met een zwarte rugzak het portiek ingaat dat onder andere toegang geeft tot de woning van [medeverdachte 4] aan de [adres] in [woonplaats] .163 Ook is gezien dat een onbekende man het portiek van onder andere de [adres] binnenging. Deze persoon vertrekt even later. Om 18.03 uur is gezien dat [medeverdachte 3] vertrok met een zwarte rugzak.164 Om 18.48 uur is gezien dat [medeverdachte 3] op de [adres] in [woonplaats] uit zijn auto stapte, een telefoon aan zijn oor hield, een zwarte rugtas bij zich droeg en naar binnenging bij perceel [adres] .165

Het telefoongesprek van 31 oktober 2016 om 18:02:35 uur tussen [medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] houdt onder meer het volgende in:

[medeverdachte 2] = [medeverdachte 2]

[medeverdachte 3] = [medeverdachte 3]

(…)

: hij… hij wou em… is niet de jongen waar ik was dan maar het degene die een wou hebben wou em opeens niet hebben omdat er een krasje op zat (…)

[medeverdachte 2] : (lachen) hey en nou?

[medeverdachte 2] : ja nou ik hem em weer mee genomen .. ik ga weer naar huis

(…)166

1 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 603.

2 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 609.

3 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 610.

4 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 728.

5 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 581.

6 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 727.

7 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 728.

8 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 53827, doorgenummerde pagina 1503.

9 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 54188, doorgenummerde pagina 1506.

10 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 54448, doorgenummerde pagina 1507.

11 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 54517, doorgenummerde pagina 1508.

12 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 559.

13 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 574.

14 Proces-verbaal kennisgeving van inbeslagneming, doorgenummerde pagina 3991.

15 Wanneer hierna wordt verwezen naar paginanummers betreft dit pagina’s van op ambtseed of ambtsbelofte opgemaakte processen-verbaal. Deze processen-verbaal zijn als bijlagen opgenomen bij het in de wettelijke vorm opgemaakte proces-verbaal in het onderzoek 09VIOOL, opgemaakt door politie Midden-Nederland, doorgenummerd 1 tot en met 4473. Tenzij anders vermeld, zijn dit processen-verbaal in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren.

16 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 588.

17 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 589.

18 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 728.

19 Proces-verbaal wapenonderzoek, doorgenummerde pagina’s 1162 en 1163.

20 Pv van bevindingen stelselmatige informatie inwinner A-4002, p. 1549

21 Proces-verbaal Sporenonderzoek, doorgenummerde pagina’s 97 tot en met 99 van het FO-dossier, in combinatie met pagina’s 101 tot en met 103 van het FO-dossier.

22 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 117 tot en met 123 van het FO-dossier.

23 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 388.

24 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1994 tot en met 1997 en Lijst en beschrijving van de voorwerpen (vertaling), doorgenummerde pagina’s 4032 tot en met 4034.

25 Proces-verbaal sporenonderzoek, doorgenummerde pagina’s 253 tot en met 255 van het FO-dossier en proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 256 tot en met 261 van het FO-dossier.

26 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 390.

27 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 660.

28 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1998.

29 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 557.

30 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 660.

31 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 602.

32 Proces-verbaal sporenonderzoek, doorgenummerde pagina 97 van het FO-dossier en proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 104 van het FO-dossier.

33 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 730.

34 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 732.

35 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1487.

36 Bijlage tapgesprekken pv verdenking [medeverdachte 1] , sessienummer 17555, doorgenummerde pagina 500.

37 Bijlage tapgesprekken pv verdenking [medeverdachte 1] , sessienummer 17650, doorgenummerde pagina 501.

38 Proces-verbaal van observatie maandag 12 september 2016, doorgenummerde pagina 2084.

39 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1488.

40 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1488.

41 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1489.

42 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 603.

43 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 609.

44 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 610.

45 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 728.

46 Proces-verbaal bevindingen, doorgenummerde pagina 1977.

47 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 172 ev van het FO-dossier.

48 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 181 en 182 van het FO-dossier.

49 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 183 van het FO-dossier.

50 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 184 van het FO-dossier.

51 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 185 van het FO-dossier.

52 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 186 van het FO-dossier.

53 NFI-rapport, Explosievenonderzoek aan tien vermeende elektrische slagpijpjes, doorgenummerde pagina 429 van het FO-dossier.

54 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 954.

55 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 9, doorgenummerde pagina 1088.

56 Proces-verbaal sporenonderzoek, doorgenummerde pagina 161 van het FO-dossier en NFI-rapport, Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek naar aanleiding van een overtreding van de Wet wapens en munitie gepleegd in Amersfoort op 28 juli 2016, doorgenummerde pagina’s 432 en 433 van het FO-dossier.

57 Kennisgeving van inbeslagneming, doorgenummerde pagina 4057.

58 Kennisgeving van inbeslagneming, doorgenummerde pagina 4059.

59 Kennisgeving van inbeslagneming, doorgenummerde pagina 4060.

60 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1978.

61 Proces-verbaal van technisch onderzoek, doorgenummerde pagina 33 van het FO-dossier.

62 Proces-verbaal, doorgenummerde pagina 9 van het FO-dossier.

63 Proces-verbaal van technisch onderzoek, doorgenummerde pagina 35 van het FO-dossier.

64 Proces-verbaal van technisch onderzoek, doorgenummerde pagina’s 32 en 34 van het FO-dossier.

65 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 655.

66 Proces-verbaal Wapenonderzoek, doorgenummerde pagina’s 42 en 65 van het FO-dossier en rapport DNalysis, doorgenummerde pagina’s 4169 en 4171, Aanvulling B.

67 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 440, doorgenummerde pagina’s 1356 en 1357.

68 Bijlage bij proces-verbaal bevindingen, OVC gesprek, sessienr. 157, doorgenummerde pagina’s 1263 en 1264.

69 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 581.

70 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 582.

71 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 727.

72 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 728.

73 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 729.

74 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 730.

75 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 53827, doorgenummerde pagina 1503.

76 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 54188, doorgenummerde pagina 1506.

77 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 54448, doorgenummerde pagina 1507.

78 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 54517, doorgenummerde pagina 1508.

79 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 55277, doorgenummerde pagina 1512.

80 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1498.

81 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1500.

82 Proces-verbaal van bevindingen Stelselmatige informatie inwinner A-4002, doorgenummerde pagina 1549.

83 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 487, doorgenummerde pagina 1306.

84 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 480, doorgenummerde pagina 1307.

85 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 482, doorgenummerde pagina 1308.

86 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 482, doorgenummerde pagina 1308.

87 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 491, doorgenummerde pagina 1311.

88 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 492, doorgenummerde pagina 1312.

89 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 500, doorgenummerde pagina 1314.

90 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1298 en 1299.

91 Getuigenverhoor, vertaling uit het Duits, doorgenummerde pagina 2634.

92 Getuigenverhoor, vertaling uit het Duits, doorgenummerde pagina 2635.

93 Getuigenverhoor, vertaling uit het Duits, doorgenummerde pagina 2637.

94 OVC-gesprek sessie 125, doorgenummerde pagina 4237, Aanvulling A.

95 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 580.

96 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 572.

97 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina 2289, ordner 5/10.

98 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina 2274, ordner 5/10, en bijlage doorgenummerde pagina 2277, ordner 5/10.

99 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina 2274, ordner 5/10, en bijlage doorgenummerde pagina 2276, ordner 5/10.

100 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1847.

101 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina’s 2272 en 2273, ordner 5/10.

102 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 955.

103 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 959.

104 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 960.

105 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina 2273, ordner 5/10.

106 Een geschrift, te weten een ambtelijke notitie met bijlagen, doorgenummerde pagina 2579 e.v.

107 Een geschrift, te weten een mutatieoverzicht van de betaalrekening [rekeningnummer] op naam van [medeverdachte 2] , doorgenummerde pagina 2215, ordner 5/10.

108 Getuigenverhoor, vertaling uit het Duits, doorgenummerde pagina 2543.

109 Getuigenverhoor, vertaling uit het Engels, doorgenummerde pagina 2795-30.

110 Getuigenverhoor, vertaling uit het Engels, doorgenummerde pagina 2795-31.

111 Getuigenverhoor, vertaling uit het Engels, doorgenummerde pagina 2795-32.

112 Getuigenverhoor, vertaling uit het Engels, doorgenummerde pagina 2795-33.

113 Getuigenverhoor, vertaling uit het Engels, doorgenummerde pagina 2795-34.

114 Proces-verbaal bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1717 en 1718.

115 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1738, regel 422-439. Een samenvatting van deze e-mail in het Nederlands is opgenomen in het proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1722 en 1723.

116 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1736, regel 347-349.

117 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1736, regel 342-343.

118 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1735 en 1736, regel 296-303.

119 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1735, regel 258-260.

120 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1735, regel 254.

121 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1734, regel 226-230.

122 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1733 en 1734, regel 187-206.

123 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1731, regel 79-82.

124 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1743.

125 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1742 en 1743.

126 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1742.

127 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina 2289, ordner 5/10.

128 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina 2290, ordner 5/10.

129 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina 2274, ordner 5/10, en bijlage doorgenummerde pagina 2279, ordner 5/10.

130 Pv verstrekking gevorderde gegevens, doorgenummerde pagina 2274, ordner 5/10, en bijlage doorgenummerde pagina 2277, ordner 5/10.

131 Proces-verbaal van verhoor getuige, doorgenummerde pagina 2176.

132 Proces-verbaal van verhoor getuige, doorgenummerde pagina 2177.

133 Proces-verbaal bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1661 en 1662.

134 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina’s 1713-1715.

135 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1751.

136 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 568.

137 Proces-verbaal van verhoor verdachte, doorgenummerde pagina 572.

138 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1576.

139 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 5, doorgenummerde pagina 1574.

140 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1750.

141 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 1760.

142 Proces-verbaal van bevindingen, doorgenummerde pagina 4310, Aanvulling A.

143 Proces-verbaal van verhoor getuige, doorgenummerde pagina’s 2167 en 2168, ordner 5/10.

144 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 66498, doorgenummerde pagina 1570.

145 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, SMS sessienr. 74270, doorgenummerde pagina 1573.

146 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, Viberchatbericht, doorgenummerde pagina 1972.

147 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, Viberchatbericht, doorgenummerde pagina 1973.

148 Proces-verbaal van verhoor getuige, doorgenummerde pagina 2170.

149 OVC-gesprek sessie 146, doorgenummerde pagina 4252, Aanvulling A.

150 OVC-gesprek, sessie 74, doorgenummerde pagina 4183, Aanvulling A.

151 OVC-gesprek, sessie 74, doorgenummerde pagina 4186, Aanvulling A.

152 OVC-gesprek, sessie 74, doorgenummerde pagina 4187, Aanvulling A.

153 OVC-gesprek, sessie 74, doorgenummerde pagina 4188, Aanvulling A.

154 OVC-gesprek, sessie 112, doorgenummerde pagina 4200, Aanvulling A.

155 OVC-gesprek, sessie 129, doorgenummerde pagina 4202, Aanvulling A.

156 OVC-gesprek, sessie 129, doorgenummerde pagina 4241, Aanvulling A.

157 OVC-gesprek, sessie 129, doorgenummerde pagina 4242, Aanvulling A.

158 OVC-gesprek, sessie 129, doorgenummerde pagina 4243, Aanvulling A.

159 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 539, doorgenummerde pagina 1319.

160 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 541, doorgenummerde pagina 1321.

161 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 57, doorgenummerde pagina 1323.

162 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 12, doorgenummerde pagina 1327.

163 Proces-verbaal van observatie maandag 31 oktober 2016, doorgenummerde pagina 2124, ordner 5/10.

164 Proces-verbaal van observatie maandag 31 oktober 2016, doorgenummerde pagina 2125, ordner 5/10.

165 Proces-verbaal van observatie maandag 31 oktober 2016, doorgenummerde pagina 2126, ordner 5/10.

166 Bijlage bij proces-verbaal van bevindingen, tapgesprek, sessienr. 232, doorgenummerde pagina 1334.